Мистериозни „меури“ од густа карпа може да бидат остатоци од планета за која се верува дека се судрила со Земјата

Дали постои вонземски свет закопан во на Земјата? Мистериозни меури од густа карпа што демнат длабоко во кората може да бидат остатоци од античката планета Теја, открива студијата. Топки од карпи кои демнат длабоко во планетата може да бидат последните преостанати парчиња од Теја, планета што се судрила со Земјата пред милијарди години, тврди новата студија.

Се смета дека Месечината настанала од „огромен удар“ на почетокот на еволуцијата на Сончевиот систем кога планета со големина на Марс, наречена Теја, се судрила со Земјата.

Длабоко во Земјата има голем број на чудни, огромни меури од густа карпа наречени големи провинции со мала брзина (LLSVP) и тим од Државниот универзитет во Аризона веруваат дека овие масивни региони може да бидат делови од тој уништен прото свет.

Еден од овие LLSVP е закопан под Африка и друг длабоко под Тихиот океан.

Кијан Јуан, автор на оваа теорија, сугерира дека меурите, кои „го опкружуваат јадрото на Земјата“ се погусти и хемиски различни од карпата што ги опкружува. Јуан рече дека мантијата на Теја е погуста од онаа на Земјата, па така кога планетите се судриле, делови од Теја останале во кората на Земјата.

Теоријата „Големо влијание“ добро се усогласува со некои физички аспекти на системот Земја-месечина, според тимот, но не е пронајден доказ за Теја.

Овој настан се случил помеѓу 20 и 100 милиони години откако самиот Сончев систем започнал да се формира околу Сонцето, пред околу 4,5 милијарди години.

Некои приврзаници на теоријата сугерираат дека јадрата на двата света „се споиле во еден“, веројатно ослободувајќи хемикалии потребни за поддршка на животот.

Овие топки се високи и до 900 километри и широки илјадници километри, и ја сочинуваат „најголемата единствена работа“ во мантијата на Земјата, објасни Јуан.

Неколку теории се обидуваат да го објаснат нивното постоење, вклучувајќи ја и идејата дека настанале  од длабочините на раниот магма океан на Земјата, или реалните делови од мантијата од прото-планетата Теја што се судрила со Земјата, како што сугерираат Јуан и неговите колеги.

„Ние демонстрираме дека мантијата на Теја може да биде попроста густа од мантијата на Земјата“, рече тој во презентацијата на Конференцијата за лунарната и планетарната наука.
Неговото моделирање открило дека карпите на Теја биле погусти до 3,5 проценти од оние што се наоѓаат во мантијата на Земјата, што им овозможува да потонат низ вискозната карпа.

Додавајќи дека ова „им овозможува на материјалите од мантија на Теја да потонат во најниската мантија на Земјата и да се акумулираат во термохемиски купови што може да предизвикаат сеизмички набудувани LLSVP“.

Со текот на времето, овие карпи ќе завршат како купишта во близина на јадрото на Земјата, што се совпаѓа со локацијата на LLSVP, рече тој, додавајќи дека само удар со големина на Теја може да создаде карпи со големина на оние близу јадрото.