Мистериозни жени под маски: „Декорација“ која ги спасува од непријателот

Иран како дестинација ги воодушевил сите оние кои го посетиле. А оние што биле таму знаат дека, барем за жените, има строги кодекси на облекување, кои ги вклучуваат и туристите. Марамите на главата се задолжителни, а бојата што се носи е црна. Провинцијата Хормозаган, која се наоѓа на јужниот брег, се разликува од остатокот од земјата.

Мешавината на различни култури го прави ова место специфично, па таму живеат Африканци, Индијци, Арапи и Персијци. Оваа област била центар на трговијата со зачини 2.000 години пред новата ера, па различни влијанија ги обликувале обичаите на жителите. Она што овде е заедничко за жените од сите народи се маските на нивните лица, но не црни, туку светли бои, а и фустаните им се во боја.

Жените од Бандарија носат маски со векови, а точното потекло не е познато. Сепак, според легендата, се верува дека се носеле маски за време на португалското владеење, за да се избегнат сопствениците на робови да бараат убави девојки.

Маските се разновидни, некои го покриваат целото лице, некои го откриваат пределот околу очите. Материјалот од кој се направени е исто така различен, па варира од кожа до везена ткаенина, а локалното население потеклото и статусот на жената го препознаваат по обликот и бојата на маската што ја носи.

Маската која доаѓа до израз е на жените од селото Квешм. Специфичната маска е во форма на мустаќи, а според традицијата е создадена за жените да изгледаат посилни. Имено, оваа област била подложна на непријателски инвазии, па ако ги виделе вака, ќе помислат дека се војници, мажи.

Оваа традиција денес полека исчезнува. Младите жени ги симнуваат маските, но целосно не отстапуваат од обичаите, туку маската на лицето ја заменуваат со превез на главата. Меѓутоа, кога разговараат со странци, особено со мажи, тие не ги симнуваат маските.

Отсекогаш ве мачеле големите прашања? Верувате дека светот не е толку едноставен и дека постојат и работи кои не ги гледаме? На вистинското место сте. Посетете го каналот Мистерии и урбани легенди.