Митови и вистини: 10 ситуации во кои историјата успеа да нѐ измами

Вистина е дека не треба да верувате во се што ќе слушнете, а историјата не е исклучок. Долгогодишните студии и научните случувања ни помогнаа да ги најдеме одговорите на повеќето прашања што ги имавме во минатото. Сепак, сè уште има некои мистерии и митови кои ќе останат неодговорени додека не се докаже спротивното.

1. Принцезата Анастасија навистина избега.

Иако сакавме оваа приказна да биде вистинита, за жал, не е. Долги години се веруваше дека Анастасија, ќерката на последниот руски цар, избегала за време на атентатот на нејзиното семејство. Но, ДНК тестот направен во 2007 година го идентификуваше нејзиното тело на местото на настанот.

За овој мит беа снимени филмови и многу жени тврдеа дека се принцезата, како Ана Андерсон, која беше најдобриот измамник и чија приказна беше речиси веродостојна.

Пресуда: лажна

2. „Нека јадат торта“, од Марија Антоанета

Овој цитат влезе во историјата, но се припишува на погрешна личност. Се верувало дека околу 1789 година, Марија Антоанета го кажала познатиот цитат „Qu’ils mangent de la brioche“ (нека јадат торта) што и донело лоша репутација меѓу народот поради негативната конотација и ја запали Француската револуција.

Во 1766 година, Жан-Жак ги напишал своите „исповеди“, цитирајќи ги тие зборови на една „голема принцеза“ за која се верувало дека е Марија Антоанета. Меѓутоа, во тоа време таа имала околу 10 години и се верува дека познатиот цитат всушност и припаѓа на Мари-Тереза, шпанската принцеза и сопруга на кралот Луј XIV.

Пресуда: лажна

3. Бен Френклин е татко на електричната енергија.

Електричната енергија била добро позната околу 1752 година кога Бенџамин Френклин го извршил својот експеримент со змејот. Тој имал намера да ги докаже електричните својства на молњата. Исто така, мит е дека змејот го удрил гром. Тој летал со змејот, докажувајќи го полнењето на акумулираната струја во воздухот, не директно од удар на гром. Во спротивно, приказната би била многу поинаква за Бен Френклин.

Пресуда: лажна

4. Кинескиот ѕид може да се види од Месечината.

Книгата „Втора книга на чудата“ од Ричард Халибартон, објавена во 1938 година, наведува дека Кинескиот ѕид е видлив од Месечината, бидејќи е единствената структура направена од луѓе што може да се види од таму. Сепак, ова е мит, разоткриен. Серијата утврдувања е широка максимум 9 метри и од далечина од 239.000 милји, така што во основа е невозможно да се види со голо око од Месечината.

Пресуда: лажна

5. Титаник потона поради санта мраз.

Дали Џек би имал можност да преживее? Ние го немаме тој одговор. Но, она што го знаеме, благодарение на новите докази, е дека не беше санта мраз која беше единствена одговорна за пропаста на Титаник, тоа беше комбинација од невнимание. Во текот на 3 недели, имаше пожар во трупот на бродот што помина незабележано. Во моментот на судирот, веќе беше доцна да се врати штетата.

Пресуда: лажна

6. Викинзите носеле шлемови со рогови.

Кога филмовите или цртаните ги опишуваат Викинзите, најчестиот елемент што се користи е шлемот со рогови. Но, во реалниот живот, се покажа дека е поинаку бидејќи нема докази дека некогаш постоеле шлемови со рогови. Во викиншките списи дури и не се спомнуваат.

Пресуда: лажна

7. Алберт Ајнштајн секогаш бил добар во математика.

Митот што се користи како изговор за оние кои не успеваат на часовите по математика, тврдејќи дека се како Алберт Ајнштајн, сега е разоткриен. Иако е точно дека паднал на приемните испити, тоа не било затоа што бил лош по математика, туку поради неможноста да го совлада францускиот јазик. На 15-годишна возраст, Ајнштајн веќе ги совлада најтешките предмети, како математика, физика и алгебра.

Пресуда: точно

8. Висината на Наполеон Бонапарта всушност била просечна.

Најчесто претставен како низок лик, Наполеон Бонапарта всушност бил со просечен раст. Бил висок 1,69м што е во просек од висината на возрасен маж во тој период. Кој е одговорен за оваа заблуда, прашувате? Британскиот карикатурист Џејмс Гилреј, кој ја сатиризираше сликата на Наполеон и неговиот „низок раст“.

Пресуда: точно

9. Ван Гог си го исекол целото уво

Тој го отсече долниот дел од увото, но не целото уво, како што мислеа некои од нас. Кога живеел со Гогин во Арл работејќи заедно, Ван Гог имал епизода на деменција, поради што се заканувал на својот пријател со нож, а потоа се пресекол на увото.

Пресуда: лажна

10. Робовите ги граделе пирамидите во Гиза.

Изградбата на пирамидите во Гиза беше тешка задача, но секако, не им припаѓаше на робовите. Луѓето кои стојат зад овие архитектонски чуда всушност биле висококвалификувани работници и инженери. Се сметаше за чест да се работи на ваков важен проект. Работниците се плаќале со висококвалитетна храна и намерно изградени домови кои, доколку би биле робови, никогаш не би имале такви привилегии.

Пресуда: лажна

Отсекогаш ве мачеле големите прашања? Верувате дека светот не е толку едноставен и дека постојат и работи кои не ги гледаме? На вистинското место сте. Посетете го каналот Мистерии и урбани легенди.