Митови за античките држави во кои веруваме благодарение на филмовите

Иако режисерите се опкружени со консултанти кои се грижат историските настани во филмовите да бидат точни, тие честопати намерно ја жртвуваат вистината за да ги направат работите поинтересни за филмското платно. Сето тоа резултира во создавање недоразбирања за одредени настани и епохи во умовите на гледачите.

Одлучивме да разоткриеме некои од најраспространетите митови поврзани со античката епоха, во кои повеќето од нас сè уште веруваат благодарение на филмовите.

Елена од Троја бил позната по виткото тело и бронзената кожа.

Многу легенди се посветени на убавината на Елена од Троја. И не е изненадувачки што во филмовите таа обично ја игра најатрактивната актерка во тоа време. И покрај тоа што не се знае точно кои карактеристики ги поседувала Елена, може со сигурност да се каже дека нејзината убавина одговарала на стандардите за убавина од тие времиња.

Можеме да претпоставиме дека Елена од Троја имала ниско чело, голем исправен нос, испакната брада, заоблен облик на лицето и, според некои записи, бенка во помеѓу веѓите.

Спартанците имале кратка коса.

Многу луѓе ги замислуваат Спартанците како неуредни воини кои воопшто не се замарале со тоа како изгледаат. Бевме прилично изненадени кога дознавме дека мажите Спартанци темелно се грижеле за нивниот изглед. Особено внимание и посветувале на долгата густа коса која ќе ја плетеле во плетенки.

Античките Гркинки носеле раскошни фустани.

Повеќето филмови за Античка Грција ни покажуваат женски ликови во раскошни фустани со заводливи деколтеа. Во реалноста, работите биле малку поинакви.

Главните компоненти на античка грчка облека, и за жени и за мажи, биле туники (peplos и chiton) и наметка наречена himation.

Жените во Античка Грција имале тенки веѓи и косата ја носеле пуштена.

Во филмовите, античките грчки убавици се прикажуваат со долга пуштена коса, прецизно обликувани веѓи и прекрасен медитерански тен. Но, во реалноста, работите биле малку поинакви. Природни густи веѓи, светла кожа и долга коса, (мажените жени ја собирале во пунџа), се сметале за убави во Античка Грција.

Гладијаторите биле атлетски градени.

Проучување на остатоците на гладијаторите пронајдени во масовна гробница покажуваат дека тие имале дебел слој на маснотии. Ова ги натера научниците да претпостават дека гладијаторите консумирале многу малку животински протеини, а нивната диета била богата со јаглехидрати, кои ги добиле преку мешунки и житарки.

Тоа не значи дека властите се обидувале да заштедат пари кога хранеле воини. Врз основа на условите во кои тие живееле, може да се претпостави дека целта на растителната диета била да се зголеми издржливоста и отпорот на воините.

Гладијаторите се бореле до крај по цена на својот живот.

И покрај сите работи што ги гледаме на филмовите, гладијаторите не се бореле секогаш до поледниот здив. Патем, овој исход од борбата се сметал за нелегален. Имало посебни правила за борби и судии. Многу средства биле инвестирани во гладијатори, па не било разумно да се изгубат така лесно (од финансиска гледна точка).

Сите гладијатори биле робови и биле чувани во тешки услови.

Гладијаторите живеле во пристојни услови. Тие имале посебна исхрана, па дури и имаа пристап до услугите на лекарите. Воините биле доста популарни меѓу локалното население и всушност биле славни личности, нивните портрети биле истакнувани јавни места, додека малите момчиња сонувале еден ден да бидат како нив. Покрај тоа, не сите гладијатори доаѓале од најниската класа. Меѓу нив имало и волонтери – слободни жители кои по своја волја положиле гладијаторска заклетва, зменувајќи ја својата слобода за одредена сума пари.