Митови за нашите тела во кои треба да престанеме да веруваме

Еден многу познат мит што е разоткриен е дека луѓето користат само 10% од својот мозок. Иако тоа можеби е прилично добро познато досега, постојат и други митови во кои многу луѓе сè уште веруваат. На пример, нашите мајки и татковци ни велеа да почекаме 30 минути после јадење пред да пливаме, ова е заблуда што ќе ја дискутираме заедно со други познати митови.

Ако се бричите, влакната ќе ви бидат потемни, погусти и ќе растат побрзо.

Вистината: Кога вашата коса ќе почне да расте, може да се чувствувате како влакната да се потапи и потемни од вообичаеното. Тоа е затоа што новата коса допрва треба да биде изложена на природни елементи, како сончева светлина и хемикалии кои ја осветлуваат нејзината боја. Ова не значи дека жилетите предизвикуваат вашите влкана да станат потемни и погусти.

Сите луѓе голтнуваат 8 пајаци во сон секоја година.

Вистината: Пајаците не се грижат за луѓето и немаат интерес да се качуваат на нас и да стигнат до устата кога спиеме. Ние сме исто така преголеми за нив, тие всушност нè гледаат како дел од нивниот пејзаж и ништо повеќе. Покрај тоа, би било многу тешко за луѓето да не се разбудат ако пајак им лута на лицето и им влезе во устата.

Може да добиете артритис од крцкање на прсти.

Вистината: Причината поради која нашите зглобови пукаат кога ги растегнуваме или свиткуваме е затоа што пука синовијалната течност (внатре во нив). Ова е течност што ги подмачкува нашите зглобови и го прима целиот притисок што доаѓа од пукање. Многу студии покажаа дека оваа навика не предизвикува артритис, но можеби ќе треба да се откажете од неа поради друга причина. Она што го знаеме е дека хроничното крцкање на зглобот може да предизвика вашата рака да има послаб стисок.

Морковот  може да го подобри вашиот вид.

Вистината: Морковот е одличен извор на витамин А, за кој е познато дека го подобрува видот. Сепак не треба да јадеме масивни количини моркови за да добиеме витамин А, бидејќи може да го примиме од разни други намирници. Вистина е дека морковот ќе ви помогне да го задржите видот во добра состојба, но не може да го подобри или да го врати назад.

Вашето срце престанува да чука кога кивате.

Вистината: Кога вдишувате пред кивање, се зголемува притисокот во срцето, а откако ќе кивнете се намалува. Така природно, срцевиот ритам се менува за време на овој процес, давајќи ви идеја дека срцето застанува за момент. Можете да бидете сигурни дека активноста на срцето продолжува нормално и не застанува секој пат кога ќе се иритира вашиот нос.

Треба да почекате 30 минути за да одите на пливање после јадење.

Вистината: Да чекате 30 минути до 1 час после јадење за да влезете во вода, не е потребно. Нема конкретни докази дека ќе се удавите ако стомакот ви е полн. Во најлошо сценарио, може да добиете грч во стомакот и затоа можеби ќе сакате да пливате во плитки води за да можете веднаш да излезете. Можеби не е најпријатната сензација да пливате на полн стомак, но нема да има штета ако одлучите да го сторите тоа.

Ако проголтате гума за џвакање, таа останува во стомакот 7 години.

Вистината: вистина е дека гумата за џвакање не се вари во вашиот стомак, но излегува од вашето тело исто како и секоја друга храна. Сигурно не останува во нашиот стомак 7 години, може да остане најмногу до 7 дена. Сепак, голтањето гума за џвакање не е добра идеја, бидејќи премногу гума за џвакање може да ги блокира вашите црева и да предизвика запек.