Модерна фарма го одзема здивот во државата Њујорк

Stony Hill, домашен проект за младо семејство со две мали деца, дизајниран од Bates Masl + Architects, беше завршен во 2019 година во малото село Амагансет, рана англиска и холандска населба во Источниот крај на Лонг Ајленд, Њујорк. САД.

Пастирска карпеста област на границата меѓу ливадата и шумата првично била исчистена од Индијанците како ловиште. Подоцна, доселениците овде почнале да градат свои куќи, од кои првата датира околу 1680 година. Земјиштето околу зградите служело како заедничко пасиште. Ливадата беше поделена на делови со ниски камени ѕидови, а сточарите го преместуваа својот добиток од еден дел на друг, организирајќи ротирачко пасење. Секоја локација имаше своја скала, густина на штандот и зрелост на тревата. Синергијата помеѓу земјата, животните и луѓето го стабилизираше локалниот пејзаж многу години. Меѓутоа, во последно време, поради високата цена на земјиштето, земјоделството опадна, пасиштата и ливадите почнаа постепено да прераснуваат, претворајќи се во шуми.

Целта на проектот Стони Хил не беше само да се создаде удобно домување за семејството, туку и да се врати локацијата во сопствената аграрна историја, како во архитектурата, така и во дизајнот на пејзажот. Ова беше направено со поделба на локацијата од 1,2 хектари во зони слични на оригиналните пасишта. Исто како и пасиштата во историското минато, зоните се дизајнирани според современите потреби. На пример, високите треви и грмушки сега служат како визуелен и акустичен тампон од патот, тревата со средна висина го покрива домот за приватност, а ниската трева и покривката на земјата обезбедуваат пејзажни погледи за ентериерот.

Масивните 585 квадратни метри од куќата се поделени на три меѓусебно поврзани тома, чиј дизајн е инспириран од архитектурата на традиционалните рурални плевни и прилагоден на модерниот живот.

Градежните материјали кои традиционално се користат во областа исто така се трансформирани во модерен изглед, задржувајќи го својот историски карактер. Рамките од сите големини беа направени од смрека од Даглас, а фасадите и покривот беа покриени со кедрова обвивка. Посебен шарм на дизајнот добиваат обвивки од локална висока трска – фрагментит, за кои беше ангажиран специјален мајстор од Охајо за обработка. За внатрешното уредување се користеа дабово дрво, глинени плочки и гипс, што придонесе за зајакнување на врската помеѓу внатрешноста и околниот пејсаж. За украсување на некои од внатрешните ѕидови и облогата на оџакот на огништето се користеле челични и разновидни теракота плочки.

Секој од томовите е поврзан со нијанса на пејзажот и во себе концентрира одредена функционална област: јавен простор, приватна област, како и гостински и канцелариски простории. Централната куќа располага со социјален простор со отворен план – дневна соба, трпезарија и кујна. Дневната соба и трпезаријата се одделени со оџак од 4,9 метри обложен со теракота плочки. Семејната соба е пријатен простор налик на беседка со низок таван, обложен со светли дабови панели и ограничен со вградени фотелји во форма на L. На северната страна од станбениот простор има куќа со спални соби, теретана и спа центар, на јужната страна има гостински блок.