Модуларна заоблена куќа со неверојатен ентериер во бразилска прашума

Проектот ARCA House е развиен од Ателје Марко Брајовиќ и се спроведува во 2015 година во близина на водопадот Переке, на периферијата на Националниот парк Парке да Бокаина, југоисточен Бразил. Куќата ја имитира традиционалната типологија на куќите на домородните народи на Бразил.

Главната идеја на проектот беше да се создаде селска куќа, удобна за одмор и работа на креативни луѓе кои ќе дојдат тука со своите деца. Изградбата на објект со минимално влијание врз животната средина се сметаше за приоритетна задача на проектот. Во овој поглед, авторите на проектот ја претпочитаа модуларната структура на зградата, која беше донесена на градилиштето подготвена за монтажа. Така што оваа градба може да се склопува и расклопува кога и да се посака.

Домот од 130 квадратни метри има добро опремена кујна, две спални соби, бања и општ отворен простор. Внатрешноста на куќата е создадена како трансформатор, таа може лесно да се обнови во зависност од задачата и специфичната ситуација. На пример, креветите во спалната соба се преклопуваат во софи, а приватниот простор се претвора во работна соба или работилница. Општиот простор може да биде или дневна соба или работилница, сала за семинари или просторија за вежбање и јога. Функционалната содржина на ентериерот обезбедува престој во куќата на креативно активни луѓе кои инспирираат од комуникацијата со животинскиот свет. Куќата може удобно да прими две семејства со деца истовремено.