„Моето 4 члено семејство троши само 5 евра месечно на храна, благодарение на нашиот „чуден“ начин на живот!“
Џим Парумс, од Алтринчам, Манчестер, вели дека неговото семејство се потпира на потрагата по храна за сите нивни оброци и купуваат само тестенини и маслиново масло во текот на месецот.
32-годишникот ги научил својата сопруга Кат (35) и двете ќерки, како да бараат сточна храна.

Џим ја открил уметноста на барање диви ресурси за храна уште на млада возраст, откако ја гледал неговата баба, Ана (84) како бара печурки. Тој вели дека секој оброк што го јадат дома сега се готви со состојки кои се одгледуваат во нивната градина и се добиваат од нивните локални шуми.Нивните оброци вклучуваат дури и птици како на пример фазани.
Во јануари 2020 година, Џим се обидел да се откаже од неделните продавници за храна откако му се слошило од преработени, замрзнати и скапи оброци. Семејството го засакало новиот начин на живот толку многу што наместо да пробаат одредено време, решиле вака да продолжат.
Семејството сега заштедува повеќе од 100 евра неделно живеејќи од нивната земја и треба само да оди во супермаркет за неколку основни работи – трошејќи само 5 евра месечно.

Џим, кој работи како професионален трагач од октомври 2019 година, вели: „Некои од највкусните состојки чекаат пред вашиот праг. Со малку насоки, потрагата по храна може да се користи во секој оброк, а таа скапа неделна продавница може драстично да се намали. Моето семејство и јас ретко го посетуваме нашиот локален „Tesco“ бидејќи имаме сè што ни треба во нашата градина или надвор“.
По детството на авантури со баба Ана, Џим го открил својот талент за потрага по храна откако лесно ги идентификувал печурките со само еден поглед. На универзитетот, Џим ја продолжил својата страст барајќи бобинки и правејќи вино за своите пријатели.
Џим потоа ја запознал Кет во 2015 година и ја запознал со неговата љубов кон потрагата по храна.
Тој вели: „На почетокот Кет беше збунета од мојата опсесија со габите, но откако ѝ зготвив оброк од три јадења, кој беше целосно „пронајден“, таа беше изненадена. Дури и нашата најстара ќерка може да ги разликува печурките по нивните дамки на само три години“.

Типичниот ручек на Џим за семејството ќе вклучува различни плодови собрани од нивната градина и нивните вечери ќе се менуваат со секоја сезона.
Тој вели: „Ние одгледуваме многу овошје и зеленчук во нашата градина, но сѐ зависи од годишните времиња.
„Нашите пријатели и семејството го сакаат нашиот начин на живот, а некои од нив дури и учат неколку корисни совети и трикови. Додека луѓето трошат 50 евра на овошје и зеленчук секоја недела, ние растеме и бараме храна за ништо. Ниту една храна не се троши, ние го користиме она што ни треба и ги рециклираме и компостираме нашите остатоци“.

Коментирај анонимно