Морничав град полн со монети од кој никој не смеел да излезе

Даргавс во Северна Осетија-Аланија на прв поглед изгледа многу идилично. Во предградието на ова руско село, сместено покрај реката Гизелдон, доминираат камени куќи со интересна форма, изградени од 14-ти до 16-ти век.

Поблиска анализа открива дека станува збор за некрополи во кои биле погребани нивните жители заедно со облеката и сите други работи што ги поседувале. Стотици гробници биле изградени во препознатлив стил на народите Нах – некои од само една просторија, а други на четири ката.

Тоа е мистериозно место за кое се раскажуваат многу легенди. Некогаш се верувало дека никој нема да излезе жив од Даргавс, па околното население избегало од него. Историчарите претпоставуваат дека за оваа приказна е виновна чумата, која го опустошила ова место во 18 век.

Изолиран и недостапен

Локалното население ги возело болните жители до камените куќи на ридот од каде не смееле да заминуваат сè додека не умрат. Затоа денес Даргавс се нарекува град на мртвите.

Старите монети и денес можат да се најдат меѓу гробниците. Семејството ги фрлало од ридот во бунарот и се надевало дека ќе удри во камени плочи бидејќи тоа значело дека душата на починатиот член завршила во рајот.

Денес Даргавс ретко кој сака да го посети. Но, ова не е вина на суеверието и локалните приказни, туку фактот дека селото се наоѓа на многу изолирано место. Од Владикавказ, односно главниот град на Северна Осетија-Аланија, потребно е еден час да се вози до ова место по неасфалтиран и кривулест пат, кој ги одбива дури и најпосветените авантуристи.

Отсекогаш ве мачеле големите прашања? Верувате дека светот не е толку едноставен и дека постојат и работи кои не ги гледаме? На вистинското место сте. Посетете го каналот Мистерии и урбани легенди.