Морничава традиција во Боливија вклучува вистински човечки черепи

Боливијците го слават „Денот на черепите“ или Dia de las Nátitas. Тоа е шарена традиција, вкоренета во античките локални верувања, што треба да донесе среќа и заштита со чест на мртвите. За време на настанот, черепите познати како „натитас“ се украсени и изложени на гробишта во Ла Паз, Боливија, една недела по Денот на сите светци и по Денот на мртвите. Некои се украсени со очила за сонце и цигари, како и шарени цвеќиња и капи. Честопати има големи забави каде луѓето танцуваат на музика, пијат алкохол и јадат бонбони.

Отсекогаш ве мачеле големите прашања? Верувате дека светот не е толку едноставен и дека постојат и работи кои не ги гледаме? На вистинското место сте. Посетете го каналот Мистерии и урбани легенди.