Може ли „дигиталниот близнак на Земјата“ да ја спаси нашата планета од пропаст?

Европската вселенска агенција (ESA) и нејзините партнери развија напреден компјутерски модел наречен Digital Twin Earth, кој се базира на податоци и фотографии добиени од орбитирачки сателити и сензори на земјата. За да работи сигурно, проектот започнат во 2020 година бара и напредни алгоритми за вештачка интелигенција и моќни суперкомпјутери, кои моментално се во развој.

Дигиталната реплика на Земјата би можела да им помогне на научниците подобро да ја моделираат иднината на нашата планета и да најдат решенија за проблемите предизвикани од климатските промени.

ESA и нејзините партнери презентираа извештај за напредокот на проектот за време на климатскиот самит COP26 во Глазгов.

Целта на овој планетарен мегамодел е да ги симулира ефектите од различни природни процеси и човечки активности на планетата и да создаде модели на еволутивни сценарија во иднина. На пример, научниците би можеле да развијат модел за тоа како заменувањето на производството на енергија од фосилни горива со обновливи извори на енергија во регионот ги менува концентрациите на стакленички гасови во атмосферата и како оваа промена, пак, влијае на зголемувањето на нивото на морето.

За време на настанот PhiWeek, одржан кон средината на минатиот месец, партнерите на ЕСА претставија неколку парцијални модели во помал обем и фокусирани на различни региони на Земјата или планетарни потсистеми.

На пример, тим од научници од Универзитетот во Единбург во Шкотска развива дигитален модел на Антарктикот. Антарктикот содржи 60 отсто од вкупната вода за пиење на Земјата, изјавија научниците на настанот. Доколку се стопи сиот тој мраз, нивото на светските мориња би се зголемило за неверојатни 58 метри.

Користејќи сателитски набљудувања, нумерички симулации и вештачка интелигенција, ги создадовме двојните системи на системот на ледени плочи на Антарктикот, неговата хидрологија, океанот што го опкружува, атмосферата и биосферата. Го користевме близнакот на Антарктикот за да следиме каде е стопената вода на и под ледената кора и да истражиме како се топат граничните ледени плочи под различни хидролошки сценарија, објасни Ноел Гурмелен, научник од Универзитетот во Единбург.

Други делумни близнаци се фокусираат на хидрологијата на сливот на реката По и моделирањето на сушата во Африка.

Mode Digital Twin Ocean, развиен од Францускиот национален институт за океанска наука, ја проучува интеракцијата помеѓу промените во атмосферата и однесувањето на океаните. Научниците ќе го користат овој модел за да ги проучуваат таканаречените арктички засилувања, досега слабо разбран феномен кој покажува дека северните поларни региони се загреваат двојно побрзо од остатокот од светот.

Сите овие модели се дизајнирани да бидат лесно достапни дури и за корисниците без техничко знаење за набљудување на Земјата и моделирање на климата. Властите треба да бидат способни да ги користат овие модели за да ги визуелизираат промените во екосистемите и да ги моделираат еколошките последици од различни одлуки, велат научниците.