Мртов, но слободен! Како еден слон ја избра смртта наместо да остане во циркус

Слоновите се социјални суштества по природа. Членовите на семејството се крајно поврзани едни со други. Тие дури вршат погребни обреди и минуваат неколку недели во жалост за своите мртви роднини.

Оние кои долго време биле во циркуси и зоолошки градини може да покажат симптоми на депресија, агресија или посттрауматско стресно нарушување како резултат на изолација.

Во 2019 година Хаваи ги забрани егзотичните животни во циркуси. Оваа мерка можеби е малку задоцнета, но важно е луѓето да ја сфатат штетата што им ја прават на слоновите со тоа што ќе ги заклучат во кафез, принудувајќи ги да ја забавуваат публиката.

Жителите на Хаваи никогаш нема да го заборават циркускиот слон Тајк, кој го загуби животот на особено суров начин во 1994 година, френетично барајќи слобода. Тајк беше заробена во 1973 година во Мозамбик кога беше бебе. Малиот слон стана сопственост на корпорацијата Hawthorn, која е специјализирана за снабдување на диви животни за циркуси. Тајк беше продаден на циркус во Соединетите држави. Бил користен 25 години за забава, злоупотреба и експлоатација пред публиката.

На 20 август 1994 година, кога тренерот на Тајк се обиде да го одведе кон арената животното со голема розова капа го смачка, убивајќи го на место. Налутен и дезориентиран, Тајк ја напушти арената и избега да трча по гратските улици, додека луѓето бегаа во паника. На крајот, полицијата го пронајде смелиот слон и го застрела.

Полицијата испука 87 куршуми во телото на несреќниот Тајк, сè додека не падна мртов, крвавејќи обилно врз автомобил. Ова не беше првиот обид за бегство на Тајк. Силното животно прво се обидело во април 1993 година, а втор пат три месеци подоцна. Сепак обидот во 1994 година бил фатален.

Информации за теророт наметнат врз Тајк за прв пат се појавија во 1988 г. Пред кобниот ден, Тајк беше затворен четири дена на бродот што го носеше циркусот до следното шоу по 21 година заробеништво, понижувачки живот, борби, окови.

Тестовите покажале дека убиениот тренер на слонот Алан Кембел, во својата крв имал алкохол и дрога, а сведоци посочуваат дека пред шоуто насилно го удирал животното со камшик. Цената на слободата се покажа висока за Тајк, но сепак животното не се откажало сѐ до последниот здив.