На денешен ден пред скоро 20 години Земјата се извлече за „влакно“, но опасноста им прети на идните генерации

Секој ден мали и големи астероиди минуваат покрај Земјата. Сепак, поради нивната поголема оддалеченост од Земјата, не постои голема опасност. Во исто време, некои астероиди влегуваат во орбитата на Земјата, но тие не предизвикуваат голема штета, бидејќи тие најчесто целосно ќе изгорат во атмосферата.

Но, ако голем астероид се судри со земјата, тоа може да предизвика многу штета. На овој ден, Земјата се спаси од една таква „Голема катастрофа“, кога астероид помина многу близу до Земјата.

Овој астероид беше наречен 2002 MN од научниците, кој не ја погоди Земјата на 14 јуни 2002 година. Растојанието помеѓу астероидот и Земјата беше само 12 илјади километри. Ова растојание е само една третина од растојанието на Месечината од Земјата. Должината на 2002 МН беше 73 метри. Она што треба да се забележи тука е дека научниците добиле информации за овој астероид три дена по судирот, односно на 17 јуни. Претходно, во 1994 година, астероид XM1 поминал исто толку близу до Земјата. Сепак, XM1 бил долг само 10 метри. Дури и да имаше судир, Земјата немаше да претрпи многу.

Ситуацијата ќе беше катастрофална доколку имаше удар

Дијаметарот на Астероидот 2002 МН беше 73 метри. Сличен астероид се судри во 1908 година во областа Тунгуска на Сибир. Поради ова, се виде големо уништување. Научниците од Центарот за астрофизика Харвард-Смитсонијан рекоа дека тоа е најголемиот астероид што поминал толку близу во последните неколку децении. Научниците рекоа дека брзината на овој астероид е 10,6 километри во секунда. Во таква ситуација, ако ја погодеше земјата, тогаш ќе оставеше катастрофални последици. Беше кажано дека овој астероид не бил видлив за научниците бидејќи се движел од Сонцето кон Земјата, поради што бил скриен.

Астероидот повторно ќе ја достигне Земјата во 2070 година

Информативниот центар НЕО (Near Earth Objects) во Англија соопшти дека доколку овој астероид се судрел со Земјата, тогаш би имало голема загуба. НЕО рече во својата изјава, 2002 МН е среден астероид, што можеше да предизвика одреден степен на уништување од глобално ниво. Диносаурусите исчезнаа од земјата поради овој вид вселенски објекти. Во исто време, НАСА, додека го проучуваше идниот пат на овој астероид, рече дека тој може да помине низ Земјата повторно до 2070 година. Во таква ситуација, земјата треба да се подготвува отсега, за да може да биде во поволна положба за да се справи со него.