На денешен ден во 1959 година една неверојатна жена го креираше едниот од првите современи програмски јазици

Најчесто за тоа во што ќе се претвори една личност многу може да каже и однесувањето во детството. Љубопитните деца кои се желни за знаење и во себе носат голема доза на темперамент скор секогаш наоѓаат начин како да станат успешни во одредено поле понатаму во животот.

Во времето на Грејс Хопер не било толку вообичаено жените да се интеренсираат за науката и технологијата. Грејс е родена во Њујорк и била најстара од трите деца. Нејзините родители, Валтер Флечер Мареј и Мери Кембел Ван Хорн, имале шкотско и холандско потекло. Таа како дете сакала да ги расклопува предметите за да сфати како функционираат.

Грејс (подоцна нарекувана Неверојатната Грејс)  се стекнала со докторат по математика од универзитетот Јеил и била професор по математика на колеџот Васар. Хопер сакала да влезе во морнарицата за време на Втората светска војна, но била одбиена затоа што имала 34 години. Наместо тоа, таа се приклучила на резервите на морнарицата и тука ја започнала својата кариера како програмер.

Таа стана пионер во компјутерско програмирање, кој го измисли едниот од првите линкери. Хопер беше првата што ја смисли теоријата за програмски јазици независни од машината, а програмскиот јазик FLOW-MATIC што таа го создаде со употреба на оваа теорија подоцна беше проширен за да се создаде COBOL, ран програмски јазик на високо ниво, кој сè уште се користи и денес. Common Business-Oriented Language или COBOL беше презентиран на 8-ми април 1959 година.

По кариерата која траеше повеќе од 42 години, адмиралот Хопер се повлече од морнарицата на 14 август 1986 година. На прославата што се одржа во Бостон, според Уставот на УСС, во чест на нејзиното пензионирање, Хопер беше одликувана со медал за одбрана, највисоко неборбено одликување доделено од Министерството за одбрана.

За време на пензионирањето, таа беше најстариот активен офицер во морнарицата на Соединетите држави (79 години, осум месеци и пет дена), а церемонијата за пензионирање се одржа во најстариотброд во морнарицата на Соединетите држави (188 години , девет месеци и 23 дена).

На Нова Година 1992 година, Хопер почина во сон од природна смрт во нејзиниот дом во Арлингтон, Вирџинија, на 85-годишна возраст.

Нејзиното наследство беше инспиративен фактор во создавањето на „Grace Hopper Celebration of Women in Computing“ за прослава на жените во компјутерството. Оваа конференција на годишно ниво  е дизајнирана да ги донесе истражувањата и интересите за кариера на жените во компјутерството во прв план.