На која возраст децата треба да започнат да извршуваат домашни обврски

Децата кои имаат домашни обврски, според научниците, имаат подобри резултати во нивниот возрасен живот. Овие работи можат дури и да го подобрат менталното здравје на децата, бидејќи тие можат да бидат вклучени и да се чувствуваат важни. Сепак, секоја тешка работа треба да се воведе на одредена возраст и не треба да се користи како средство за родителите да си ги завршат своите обврски. Наместо тоа, овие задолженија треба да се користат како начин да им се предадат на децата вредни животни лекции.

2-5 години: низи за учење и редослед

За мали деца, домашните работи треба да им помогнат да развијат нови вештини и да им покажат дека секоја задача има почеток, средина и крај – облекувате облека, носите облека, а потоа облеката ја ставате во корпа за алишта. Најлесните домашни задачи ќе ги научат како да поделат поголеми проекти на помали чекори во иднина.

Забелешка: задолженијата во секоја нова возрасна група вклучуваат задолженија од сите претходни возрасни групи.

Предложени домашни обврски: чистење на играчки и книги, ставање алишта во корпа, средување на нивните кревети и чистење чинии после јадење.

6-7 години: учење да помага и учествува во тимска работа

На оваа возраст, децата се во можност да се движат повеќе низ куќата. Ова е добро време да се всади важноста на тимската работа и да им се помогне на другите: децата можат да ви помогнат при готвење, поставување трпеза, правење списоци со намирници и внесување на потребни предмети од продавницата. И грижата за семејно милениче не само што ги учи да помагаат, туку е и забавна! Генерално, детето ќе се чувствува вклучено и ќе има шанса подобро да се поврзе со членовите на семејството.

Предложени домашни работи: помагање при подготовка на оброци, помагање при купување намирници, поставување трпеза, хранење домашни миленици и наводнување на растенија.

8-9 години: разбирање дека сè има свое место

Како што стареат децата, тие можат да преземат поголема одговорност за себе, како на пример да управуваат со своите работи. Околу нив има систем каде што сè има свое одредено место. Тие треба да го организираат својот животен простор така што секој гаџет, училишен прибор, играчка и парче облека ќе си одат на своето место. На овој начин, детето учи да биде доследно и како да го одржува уредниот простор за живеење.

Предложени домашни работи: организирање на нивните работи, диплење и кревање алишта, празнење на машината за миење садови и кревање прибор за јадење и садови.

10-11 години: да станат посигурни во себе

Во овој момент, можат да се воведат домашни чувствителни обврски, како пакување ручек или подготвување појадок пред училиште. Комплексни, повеќефазни работи како правење појадок ги охрабруваат децата да планираат однапред и да ги дознаат потребните чекори за да завршат некоја задача. Ова ќе им помогне на децата со своите вештини за управување со времето и решавање проблеми.

Предложени домашни работи: правење појадок, пакување ручек за училиште, празнење канти за отпадоци, исфрлање на ѓубре, бришење прашина, користење на правосмукалка и земање пошта.

12-15 години: учење да се постават приоритети

За тинејџери, домашните работи можат да помогнат да се изгради позитивна самодоверба доколку се чувствуваат способни и доверливи – или со други зборови, се третираат како возрасни. Значи, воведувањето нови работи соодветни на возраста може да направат чуда за мотивацијата на тинејџер. Важно е да ги научите на самодисциплина и како да поставуваат приоритети, така што обезбедувањето флексибилност и слобода околу домашните работи може да биде добра идеја.

Предложени домашни работи: миење автомобили, перење алишта, работа во двор, чистење, косење трева, менување на чаршави, пеглање, шиење копчиња и миење прозорци.

16+ години: подготвување за возрасен живот

Кога децата ќе дојдат во адолесценција, тие веќе се прилично компетентни и само-доволни, така што нивните работи вклучуваат сè што треба да може да направи еден нормален возрасен. Тие вклучуваат суштинско управување со пари и справување со итни ситуации. Сепак, иако сите овие вештини дефинитивно ќе им помогнат на тинејџерите да поминат подобро подоцна во животот, тоа не значи дека треба да ги истурите сите работи на вашето дете. На крајот на краиштата, тие се само луѓе.

Предложени работи: шопинг, готвење оброци, одржување на автомобили, намирници, промена на сијалиците, длабоко чистење на апарати за домаќинство (како одмрзнување на замрзнувачот) итн.