На лотарија во Мексико може да го освоите скривалиштето на најпознатиот наркобос во светот

Куќата, која претходно била користена за да се скрие наркобосот Ел Чапо, се доделува како награда на националната лотарија во Мексико.

Се вели дека мексиканскиот претседател Андрес Мануел Лопез Обрадор посветил внимание на историјата на домот додека зборувал за доделување на запленетите имоти како награди за лотарија.

Куќата се наоѓа во тивката населба Кулијакан и неодамна претрпе некои промени и беше проценето од владата дека вреди 183.000 долари.

Објектот е напуштен во последните неколку години, но во 2014 година токму тука беше сместен кралот на дрогата Хоакин „Ел Чапо“ Гузман, кој поставил надзорни камери што го обезбедувале имотот.

На 17 февруари 2014 година, маринци се собраа околу куќата од 2.800 квадратни метри и почнаа да го бараат Гузман, пред да откријат дека успеал да избега користејќи тунели под куќата.

Во последните неколку недели, Мексиканскиот институт за враќање на украдената стока на луѓето  ги затрупа тунелите со бетон и  и плочки.

Бегството на Гузман не траеше долго, бидејќи неколку дена подоцна маринците се пронајдоа во стан на брегот во Мазатлан ​​и успеаја да го фатат наркобосот. По уште едно бегство и апсење, Гузман конечно беше екстрадиран во САД, каде што беше осуден на доживотен затвор во јули 2019 година.

Неодамнешните реновирања на домот вклучуваат отстранување на камерите за надзор и поправка на предмети скршени за време на претресот на маринците.

Извлекувањето на лотаријата треба да се одржи денес, 15 септември.