На местото познато како Кејп Хорн во Чиле се среќаваат Атланскиот и Тихиот океан, а феноменот е почуден отколку што мислите

Водата од двата океани се допира, но не се меша, затоа што има различна соленост и температура, појава позната во хемијата како осмоларност.