На овој ден едно дете ја прими првата доза на инсулин во светот и ги промени животите на милиони

Шеќерна болест или дијабетес за жал не е нешто непознато. многу луѓе страдаат од оваа болест поради наследност, лошата исхрана или пак некој друг фактор. За среќа болеста денес може да се контролира каква и да е. Но, ова не било случај во минатото. Тогаш многу мајки биле приморани да гледаат како животот полека излегува од нивните најмили, без да можат да направат било што.

Почетокот на крајот на болката

Просветлувањето дошло од Универзитетот во Торонто во летото 1921 година, кога Канаѓаните Фредерик Бантинг и Чарлс Бест успешно изолираа инсулин од кучиња кои им служеле во експериментот. Тие предизвикале симптоми на дијабетес кај кучињата, а потоа започнале програма за инјекции на инсулин кои ги вратиле кучињата во нормала. Нивното откритие било објавено на светот на 14 ноември 1921 година.

На 23 јануари 1922 година, 14-годишниот Леонард Томпсон стана првата личност што добила инјекција на инсулин како третман за дијабетес. До раните дваесетти години на минатиот век, многу истражувачи силно се сомневале дека дијабетесот е предизвикан од дефект во системот за варење поврзан со панкреасната жлезда. Во тоа време, единствениот начин за лекување на фаталната болест бил преку диета со малку јаглени хидрати и шеќер и многу маснотии и протеини. Таа диета им овозможила на луѓето со дијагностициран дијабетес да живеат околу уште една година.

На хероите не им требаат авторски права

Два месеци подоцна, со поддршка на Ј.J.Р. Меклод од Универзитетот во Торонто, двајцата научници започнале со подготовки за третман на инсулин на човечки субјект. Со помош на биохемичарот B.Б. Колип, тие извлекле разумно чиста формула на инсулин од панкреасот на говеда од кланиците и ја користеле за лекување на Леонард Томпсон. Канадскиот тинејџер драматично се подобрил, а Универзитетот во Торонто веднаш им дал лиценца на фармацевтските компании за производство на инсулин, без авторски права.

До 1923 година, инсулинот станал широко достапен, спасувајќи безброј животи ширум светот, а Бантинг и Меклод биле наградени со Нобелова награда за медицина.

Драматичен момент за семејствата

Децата кои умирале од дијабетична кетоацидоз биле чувани во големи одделенија, често со 50 или повеќе пациенти на одделение, главно во кома. Тажните членови на семејството честопати седеле до нив и ја чекале (дотогаш неизбежната) смрт.

Во еден од подраматичните моменти на медицината, Бантинг, Бест и Колип оделе од кревет во кревет, инјектирајќи го целото одделение со новиот прочистен екстракт. Пред да стигнат до последното дете на смртна постела, првите неколку се буделе од кома, со радосните извици на нивните семејства.