Начинот на кој го варите кафето може да ви го покачи холестеролот – еве што треба да знаете!
Ако пиете кафе од автомат на работа, можеби внесувате високи нивоа на супстанции што го зголемуваат „лошиот“ холестерол. Причината? Две соединенија наречени кафестол и кавеол, кои се присутни во кафето, но нивната количина зависи од начинот на подготовка.
Содржина:
Како различните методи влијаат на холестеролот?
Истражувачи од Шведска измериле нивоа на овие супстанции во кафе направено со различни методи. Еве што откриле:
Најбезбедно: Хартиен филтер (drip brew) – само 11.5 mg/L кафестол
Најопасно: Варено кафе (boiled coffee) – огромни 940 mg/L кафестол
Среден ризик: Француска преса, перколатор, и еспресо – умерени вредности
Мал трик што може да го спаси вашето срце
Доколку не сакате да се откажете од омиленото варено кафе, само филтрирајте го! Истражувачите користеле… чорап (да, буквално!), но било каква крпа или хартиен филтер може драстично да ги намали штетните состојки.
Кафе – пријател или непријател?
Додека некои студии покажуваат дека кафето може да го намали ризикот од срцеви болести, деменција и рак, новите докази сугерираат дека начинот на подготовка е клучен. Ако пиете повеќе чаши дневно, филтрирајте го кафето и намалете го ризикот!
kako da se isfiltrirame od drzavava nervi,srce i glava da socuvame? postoi li nekoj filter, sto kazuvaat istrazuvacite?
Коментирај анонимно