Најбрзиот јавен транспорт на иднината за прв пат беше тестиран од луѓе

Вирџин Хиперлуп за прв пат успешно превезуваше патници со што се донесе чекор поблизу до реалноста планот за утопија за јавен превоз со голема брзина, за која прв пат сонуваше Илон Маск. Компанијата го постигна овој подвиг за време на викендот, носејќи двајца патници на виорен пат по тест патеката на компанијата Дев Луп пред Лас Вегас, Невада.

Капсулата Пегасус забрзала 160 км на час, пред да забави за да застане. Според Вирџин Хиперлуп, компанијата има направено околу 400 возења по патеката од 500 метри, но ова е прв пат во капсулата да има луѓе и затоа го сметаат за важна пресвртница.

Пегасус во суштина е намалена верзија за тоа како би можел да изгледа крајниот систем. Компанијата вели дека капсулите со целосна големина на крајот можат да соберат до 23 патници. Вирџин Хиперлуп е основана во 2014 година, една година откако Маск детално ја изложи идејата за хиперлуп систем.

Тој предвиде систем за безвоздушна цевка, под земја или подигнат на столбови, што теоретски може да превезува патници со брзина до 1.223 км на час. Компанијата, која првично беше наречена Hyperloop Technologies, а потоа Hyperloop One, беше купена од Вирџин во 2017 година. Тогаш, проектот беше проценет на околу 700 милиони долари, иако веројатно е безбедно да се каже дека бројката се зголеми само затоа што технологијата се приближува и поблиску до реалноста.

Тест системот на Virgin Hyperloop досега достигна максимална брзина од 386 км на час што е далеку од теоретската максимална брзина, но коосновачот Џош Гигел вели дека ова е така затоа што патеката е кратка и не можат да се достигнат вакви брзини. Но, од компанијата велат дека доколку ја продолжат патеката капсулата ќе достигне брзина од околу 1.000 км на час.

Системот хиперлуп користи магнетна левитација – иста технологија како и возовите куршуми – за да ги достигне своите брзини, сепак Гигел, кој беше еден од патниците за тестот, вели дека стапката на забрзување се чувствува слично на полетувањето на авион.