Најдобриот зимски специјалитет: Стариот добар „чили кон карне“ од Џејми Оливер со грав и наут

Ова не е обичен рецепт – ова е тајната на совршеното чили кон карне, така како што само Џејми Оливер знае да го направи! Богато, сочно, полно со вкус и толку лесно што ќе сакате да го правите секоја зима. Подгответе го за семејството – или зачувајте малку за себе, затоа што најубаво е и следниот ден!

Најдобриот зимски специјалитет: Стариот добар „чили кон карне“ од Џејми Оливер со грав и наут

Неопходни намирници: Свежи зеленчуци, мешунки, месо и зачини за вистински вкусен ручек

За да го подготвите совршеното чили кон карне ќе ви требаат:
– 2 средни кромида
– 2 чешниња лук
– 2 средни моркова
– 2 стебленца целер
– 2 црвени пиперки
– маслиново масло
– 1 полна лажичка чили во прав
– 1 полна лажичка мелен ким
– 1 полна лажичка мелен цимет
– 400 г конзерва наут
– 400 г конзерва црвен грав
– 2 х 400 г конзерва цели домати
– 500 г квалитетно мелено говедско месо
– 15 г свеж кориандер
– 2 лажици балсамико оцет
Овој рецепт е за 6 порции, а ако правите за 4 лица, останатото можете да замрзнете – уште повкусно е и следниот ден, дури и врз печени компири!

Како се прави совршено чили: Подготовка, готвење и тајните чекори за богат вкус

Излупете и ситно исецкајте ги кромидот, лукот, морковите и целерот – не се грижете за техниката, само исечкајте ги ситно. Пиперките преполовете ги, извадете ги семките и стебленцата и исечкајте ги грубо.
Загрејте 2 лажици масло во голем сад на средно-јак оган, додадете ги исечканиот зеленчук, чили правот, кимот, циметот и добар прстофат морска сол и бибер. Пржете 7 минути, додека зеленчукот не омекне, мешајќи постојано.

Додавање на месо, мешунки и зачини: Долготрајно динстање за најбогат вкус

Процедете ги и додадете ги наутот и гравот, истурете ги доматите (издробете ги со задниот дел од лажица), па сипете една конзерва вода. Додадете го меленото месо, распарчувајќи ги поголемите парчиња.
Изберете ги листовите кориандер настрана, а стебленцата ситно исечкајте ги и додадете ги во садот со балсамико оцетот. Посолете со уште малку морска сол и бибер.
Оставете да зоврие, потоа намалете ја температурата, покријте со капак (делумно откриен), и варете 1 час на тивко, додека не се згусне и не испари течноста, мешајќи повремено.

Како најдобро да го послужите: Идеално со ориз, лепче или печени компири и свежи дополнувања

Послужете го чилито со ориз или кус-кус, парче свежо лепче или над печени компири, со малку јогурт и парчиња лимета за да го зачините по вкус. Посипете со оставениот свеж кориандер и, ако сакате лутило, додадете свежо чили. Најдобро е топло, а вкусот само се засилува следниот ден – буквално ќе се стопите од задоволство!

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *