Најголемото на Балканот: Планинско етно-село среде рамнина изградено за уживање во моментот

Во Босна и Херцеговина, на излезот од Биелина, има место кое изгледа како од бајките, „Станишиќи“, „најголемото етно село на Балканот“. Помеѓу дрвените куќи со антички мебел, поплочените патеки водат до разни изненадувања, и стари и модерни. Како временска машина што води до старите занаети и бавниот ритам што некогаш се живеел, улогата на селото Станишиќи е да се вратиме во природата, да забави и да ужива во моментот.

Селото е создадено според идејата на Борис Станишиќ, кој патувал низ селата во централна Босна барајќи стари куќи и предмети со цел да го оживее времето од крајот на 19 и почетокот на 20 век. Изгледот на планинската област во која израснал го оживеал преку нереален станбен комплекс со куќи од динариски тип.

Резултатот од сонот на Станичиќ е автентично планинско село во средината на рамнината Семберска каде можете да видите мелници, ковачи, камен бунар, штали и дрвени куќи со автентичен мебел, предмети и народни носии.

Во млинот со воденица изградена во 1937 година, сè уште се меле брашно, од кое се прави леб кој се служи во ресторанот. Изворот лоциран во селото Станишиќи е повеќе од чиста вода, неговиот проток го симболизира изворот на животот, постоењето и времетраењето.

Руралната традиција е испреплетена со современи објекти, така што покрај планинските куќи, етно-музеи, ресторани, хотели и спортски терени, тука е и модерен велнес и спа центар со базен, сауни, фитнес центар и салони за убавина. Меѓу куриозитетите на селото, секако е и „Ноевата арка“, брод на кој не му било судено да плови.