Најлесната и највоздушеста чијабата – само 5 состојки и никаква опрема, секој може да ја направи!
Правењето леб може да биде вистински предизвик, но тоа не треба да ве обесхрабри да се обидете. Професионалниот готвач и тикток ѕвезда Енди Хернден, познат како Andy Cooks, откри како можете да направите совршени чијабата ролнички со само неколку состојки и апсолутно без посебна опрема.
Оваа рецепта не бара ништо повеќе од тоа што веќе имате во кујна, а резултатот се неверојатно меки и воздушни чиабата ролнички со крцкава кора – идеални за сендвичи.

Меки однатре, крцкави однадвор – едноставна рецепта од Andy Cooks без машина и замешување
Сѐ што ви треба за рецептот е брашно за леб, сол, маслиново масло и сув квасец. Сите состојки најверојатно ги имате дома.
Не ви треба специјален миксер со додаток за тесто – можете да ја приготвите целата рецепта на рака. Ако имате миксер, секако можете да го искористите.
Состојки:
– 600 грама (четири шолји) брашно
– 475 мл топла вода (32°C)
– 12 грама (2½ лажички) сол за готвење
– 40 мл (¼ шолја) маслиново масло
– 7 грама (2¼ лажички) сув квасец
– Морска сол
Начин на подготовка чекор по чекор
1. Во голем сад растворете го квасецот со вода.
2. Додајте ги маслото, брашното и солта. Промешајте додека брашното не се навлажни. Покријте го садот со кујнска крпа и оставете 30 минути.
3. Потоа, со влажна рака, развлечете еден агол и преклопете го тестото врз себе. Повторете го ова четири пати. Покријте и одморете повторно 20 минути. Овој процес повторете го уште три пати.
4. По последната тура за развлекување и превиткување, оставете уште 20 минути на одмор.
5. Загрејте ја рерната на 220°C. Обложете две големи тави со хартија за печење.
6. Префрлете го тестото на набрашнета површина, развлечете го рамномерно и наросете брашно одозгора.
7. Исечете го тестото на осум правоаголни парчиња и наредете ги во тавите со растојание помеѓу нив. Лесно покријте ги со крпа и оставете ги уште 30 минути да киснат.
8. Покријте го тестото и печете 20-25 минути додека не поруменат. Префрлете ги на решетка да се изладат пред да ги пресечете и послужите.


Коментирај анонимно