Најмоќната турбина на ветер во светот може да напојува куќа два дена со едно вртење

Ветерните турбини се фантастичен извор на обновлива енергија, а во САД „General Electric“ ја создаде најголемата во светот. Може да се каже дека нејзината изведба е неверојатна.

Проектот Vineyard Wind е лоциран крај брегот на Масачусетс и е прва најголема инсталација од ваков вид. Компанијата ќе спроведува турбина на ветер позната како GE Haliade-X, која е значајна благодарение на моќта што може да ја произведе. Турбината може да испорача моќност од 13 мегавати (MW), што ја прави најмоќна во светот.

Турбините може да генерираат огромна количина на енергија, и извршниот директор на Vineyard Wind, Ларс Т. Педерсен, во изјавата за печатот ја објасни важноста на овој проект: „Изборот на ГЕ како наш снабдувач на турбини како најпосакуван значи дека историска американска компанија ќе игра витална улога во развојот на првата комерцијална скала на офшор ветерни електрани во САД. Ова е огромен момент не само за иднината на нашиот проект, туку и за иднината на индустријата која е подготвена за експоненцијален раст во следните децении.“

Некои европски земји се веќе запознаени со вакви турбини, но малкумина имаат моќ на моделот GE Haliade-X, кој може да напојува куќа за два дена со само една ротација. Всушност, овие машини можат да произведуваат 312 MWh на ден. Ова е несомнено неверојатно моќна турбина што може да ги забрза квотите за обновлива енергија низ целиот свет.