Најморничавите места на светот: Овде мртвите се погребаат над земјата, а не закопани во неа

Овој град е дом на само 11 илјади жители, но сепак е една од главните туристички дестинации на Филипините. Прекрасната планинска клима, невообичаениот релјеф, карпите и водопадите, пештерите и оризовите тераси привлекуваат не само жителите на градската метропола, туку и бројни странски гости. Сепак, покрај природните убавини, речиси сите се заинтересирани за глетка од сосема поинаква природа. Висечките ковчези на Сагада мора да бидат покажани со максимална почит за да не се навредат локалните жители, а потоа впечатоците ќе бидат загарантирани за цел живот. Ова е доказ за најретките ритуали кои практично не се наоѓаат на нашата планета, но даваат посебна идеја за широчината на народните традиции.

Обред на воздушен погреб

Во практиката на повеќето народи, најчестиот начин на погребување на мртвите е закопување во земја или кремирање. Сепак, фантазијата на човештвото е толку неисцрпна што овие две опции не го исцрпуваат решението на вечното прашање „што да се прави со мртвите“. Понекогаш тие одлучуваа да не се ослободат од телата на роднините, саканите или соселаните, претпочитајќи да ги зачуваат на еден или друг начин, на пример, преку мумификација. Но, во огромното мнозинство на случаи, посмртните останки сепак беа отстранети на еден или друг начин, а третиот начин да се направи тоа (по закопувањето во земја и кремирањето) беше таканаречениот воздушен погреб.

Традициите на народот Бо

На југозапад од модерна Кина, на територијата на сегашната провинција Јунан, античкиот народ Бо живеел илјадници години. Според нивниот морал, покојникот бил ставен во ковчег, издлабен од парче цврсто дрво. Потоа се закачувал до висина од 100-200 метри, прицврстувајќи го на стрмна карпа. Како е спроведена постапката е посебно прашање, бидејќи подигнувањето на таков тежок предмет и неговото понатамошно фиксирање не беа лесни инженерски операции. Друг проблем за кој разговараат научниците е да се откријат мотивите на луѓето, зошто користеле токму таков обред.

Се верува дека претставниците на Бо биле водени од две околности, одделно или во комбинација. Прво, најверојатно, тие ги сметале планините, меѓу кои живееле, како средна врска помеѓу земјата и небото, овој свет и задгробниот живот. Второ, тоа би можело да биде начин да се заштитат нивните мртви од злоупотреба и од животните и од луѓето. Последниот фактор беше всушност релевантен, бидејќи Бо беа во непријателство со империјата Минг, и на крајот сите луѓе загинаа во војните со неа. Ваквиот трагичен крај доведе и до фактот дека научниците се принудени да работат во категориите на претпоставки во нивните дискусии за Бо.

На северот на Филипините

Современите Кинези ја негираат практиката на воздушни погребувања, згора на тоа, сметаат дека е несреќна. Сепак, сè уште има региони каде оваа традиција е зачувана. Точно, за да го набљудувате, ќе мора да одите на север од филипинскиот остров Лузон. Лузон е најголемиот од островите во земјата. Тука се наоѓаат најголемите метрополитенски области на Филипините, вклучувајќи го и градскиот град Манила. За да стигнете од него до вашата дестинација, најверојатно, ќе ви треба цел ден. Во најдобар случај, патот ќе трае 9-12 часа, а во случај на виша сила – на пример, чести поплави по обилни дождови, завршувајќи со измиени патишта и оштетени мостови – овој пат може да биде и подолг.

Цел – Бонток, главен град на планинската провинција Лузон, која го зазема центарот на северниот дел на островот. Овде живеат три народи, кои заедно се нарекуваат Игороти. Еден од нив, Канканаи, ја задржа традицијата на разделба со своите мртви на многу чуден начин.

Оригиналноста на канканаите

Така, претставниците на оваа националност дошле до идеја да направат ковчези од цврсто стебло на дрво, кои потоа биле обесени од карпите, а ги има во изобилство во околината. Се претпочита нивното место, каде што карпата ќе виси над ковчегот и на тој начин ќе го заштити погребот од врнежи. Во последните децении, локалните жители веќе користеа попознати модерни ковчези направени од штици. По смртта, телото на човекот е облечено во традиционална облека, а потоа роднините го носат на раменици до местото за одмор, каде што главната задача е да ги стават посмртните останки во ковчег. Покрај тоа, позицијата на телото внатре во положбата на ембрионот се смета за точна. Според верувањата на Канканаи, како што човек доаѓа на овој свет, тој мора да го напушти.

Интересно е што таква сложена практика не важи за сите жители на Сагада или нејзината околина. Таму живеат претежно христијани со прилично вообичаени методи на погребување. Меѓутоа, за најпочитуваните старешини од оние населби каде што, на пример, католицизмот сè уште е синкретично обединет со паганските верувања, се користи овој антички воздушен погреб. Интересно е што Канканаи се водени од потполно истите мотиви како и луѓето Бо: желбата да се скрати патот на покојникот до небесниот свет и да се заштитат од злоупотреба во земниот свет.

Пештерски гробишта

Друга карактеристика на оваа област е употребата на друга верзија на овој обред, кога ковчезите се поставуваат на ѕид од карпа, но не на отворено, туку во пештера (особено, во пештерата Лумианг, каде што се спроведуваат и екскурзии) , која обезбедува природна заштита од дожд. Меѓутоа, формално, во овој случај, овој погреб веќе се смета за подземен.

Отсекогаш ве мачеле големите прашања? Верувате дека светот не е толку едноставен и дека постојат и работи кои не ги гледаме? На вистинското место сте. Посетете го каналот Мистерии и урбани легенди.