„Најстудениот град на светот“: Запознајте го Јакутск низ објективот на Стив Јункер

Фотографот Стив Јункер останал во Јакутск две недели и со филмска камера ја снимил ледената атмосфера на северниот град. Во зима, температурите во Јакутск во северниот дел на Источен Сибир варираат помеѓу -40 и -50 ° C. Градот е вклучен во листата на најстудените градови во светот.

Јакутск е дел од пообемниот фотографски проект на Јункер наречен „Екстремни градови“. Фотографот го избрал затоа што не е мало село со минимален број жители, туку голем град во кој живеат повеќе од триста илјади луѓе, град со богата историја, интересен и карактеристичен. Фотографот бил заинтересиран да разбере како луѓето можат да живеат, да го водат својот живот во такви екстремни услови. Кога Јункер пристигна во Јакутск во зимата 2013 година, термометарот падна на 48 степени. За подобро да го разбере локалното население, Стив живеел во стан на жена од Јакутск .

„Луѓето во Јакутск поминуваат многу малку време на улица“, се сеќава Јункер во едно интервју. – Сите овде се движат од точка А до точка Б за да стигнат до работа, до продавница. Луѓето се многу топло облечени, поради маглата тешко се гледа, а изгледаат како бестелесни духови. Улиците се исто така слабо видливи, а се чини дека едната е слична на другата. Сè уште не разбирам како луѓето од Јакутск ги разликуваат“.

Нема толку многу портрети во серијата, повеќе замаглени, студено продорни погледи на градот, бидејќи фотографот во тоа време не сретнал никого во Јакутск кој зборувал француски или англиски. Не беше лесно да се зборува преку разговорник на ледениот студ. Јункер снимаше со филмска камера и, и покрај тоа што внимателно се подготвуваше за патувањето, секое снимање траеше не повеќе од десет минути, бидејќи камерата едноставно се исклучи, а прстите му беа вкочанети. Фотографот забележал дека мештаните не биле толку отпорни на студот колку што биле потопло облечени. Јакутите се добронамерни, тие често се собираат на гозби, пријателски собири во топло загреани станови.

И покрај гостопримството на локалното население, фотографот го видел градот во мрачни бои. Осамени силуети на замаглени улици и плоштади, замрзнати прозорци на јавниот превоз, панорамско тркало имобилизирано од мраз, пропаст на осамените патници на празни автобуски постојки. Жителите на градот му се спротивставија на фотографот, сметаа дека во Јакутск се уште има бои, а зимското небо е често светло и сино.

Во својот фото-проект „Extreme Cities“, фотографот планирал да фотографира и други градови со екстремни услови за живот.

Стив Јункер е швајцарски фотограф кој работи за француската фото агенција VU од 2000 година. Живее и работи во Женева. Покрај работата во агенцијата, тој снима многу лични, социјални фото проекти, кои може да се најдат на неговата веб-страница и на Инстаграм.

Стив Јункер ја доби наградата Николас Бувие за серија потресни портрети на Ксавиер, млад човек со ХИВ, кои се одвиваа две години до неговата смрт. Во 2013 година тој беше награден за неговиот долгогодишен фотографски проект „Екстремни градови“.