Направете го овој солен француски „тост“ во тепсија за 15 минути и гледајте како цело семејство си ги лиже прстите
Овој вкусен појадокот е исто толку мек и привлечен како традиционалниот француски тост, но со многу повеќе вкус. Инспириран е од тостот од Бомбај, вкусен појадок од Индија, oвде лебот се натопува со јајце и половина и пол смеса се зачинува со мелен коријандер, ѓумбир, куркума, ким и црн пипер. Кромидот, чилето и зачините, исто така, ја зголемуваат смесата со јајца за ултра-вкусен крем. Наместо секое парче да се пржи во тавче, лебот се става во сад и се пече додека не порумени.

Состојки:
- Спреј за готвење
- бел исечен леб
- 10 големи јајца
- 2 чаши павлака или полномасно млеко
- 1/2 чаша ситно сецкано свеж цилантро (или магдонос), плус повеќе за украс
- 1/2 чаша ситно сецкан црвен кромид (од 1 кромид)
- 2 1/2 лажички сол
- 3/4 лажиче мелена куркума
- 1/2 лажиче мелен коријандер
- 1/2 лажиче свежо мелен црн пипер
- 1/4 лажиче мелен ким
- 1/4 лажиче мелен ѓумбир
- 1 средно чили пиперче
Начин на подготовка
Премачкајте го садот за печење со спреј за готвење. Наредете го лебот во сад за печење, преклопувајќи ги парчињата (треба цврсто да се вклопат во садот). Изматете ги јајцата во голема чинија. Измешајте ги со магдоносот, кромидот, солта, куркумата, коријандерот, биберот, кимот, ѓумбирот и чилито, се додека добро не се соединат.

Истурете ја смесата од јајца врз парчиња леб, нежно притискајќи да се потопат. Оставете да киснат додека лебот не впие поголем дел од смесата со јајца, најмалку 30 минути и до 24 часа. (Ако кисне подолго од 1 час, покријте и ставете во фрижидер; оставете го да отстои на собна температура 30 минути пред да се пече.)
Загрејте ја рерната на 220 степени. Печете додека не поруменат и не се надујат лепчињата, 35 до 40 минути.
Добар апетит!

Коментирај анонимно