Напредната роботска рака може да се користи за да им помогне на луѓето на најневеројатен начин

Роботската рака со умешност слична на човекот го „премости јазот меѓу луѓето и роботите“ со својата врвна технологија, која ѝ овозможува да го имитира начинот на кој човечките раце земаат и ракуваат со предмети.

Роботот е способен да држи јајца без да ги крши и да зема пинцети, а истовремено да има сила да здроби лименка или да крева тешки предмети.

Се смета дека ова може да отвори низа можности за негово користење во инженерството и медицината, меѓу другите области, бидејќи има способност да заврши широк спектар на задачи кои бараат и сила, флексибилност и умешност.

Додека „вештачките меки држачи“,  уреди слични на раце кои можат нежно да манипулираат со меки предмети, веќе се користат во областа на медицината и инженерството, тие не можат да ракуваат со деликатни предмети и да извршуваат тешки задачи. Покрај тоа, веќе постоечките меки држачи имаат тенденција да бидат премногу незгодни и тешки.

Но, оваа нова рака, измислена од тим во Јужна Кореја, може да направи се.

Професорот Хан, кој ја водел студијата, објаснил: „Човечката рака има пет прсти, кои заедно овозможуваат деликатна контрола и исто така делуваат како важни сетилни органи. Сакавме да развиеме мека рачка со прсти за да ја имитираме човечката рака и да го премостиме јазот меѓу луѓето и роботите“.

Тие го тестираа својот уред користејќи јајца од полжави кои се со големина од само 3 мм и исклучително кревки. „Нашиот фаќач не само што можеше да се справи со јајцата од полжавот, туку и да го надгледува пулсот на новородените полжави“, објасни Хан.

„Ова потврди дека нашиот минијатуризиран држач може да се справи со деликатни биолошки ткива. Сепак, го тестиравме уредот и со други предмети, како што се метални подлошки, полистиренски топчиња и јајца од лосос“, додаде тој.

Хан е оптимист за откритието и вели дека тоа би можело да биде трансформативно во областа на биомедицинскиот инженеринг.