Напуштениот рудник за ураниум со тиркизна вода привлекува туристи од цела Австралија

Напуштен објект во предградието на Квинсленд стана еден од најнеочекуваните австралиски жаришта на Инстаграм. Градот Мери Кетлин и истоимениот рудник за ураниум беа официјално отворени во 1958 година од тогашниот премиер Роберт Мензис и премиерот на Квинсленд, Френк Никлин. Во тоа време, градот можеше да се пофали со 1.000 жители кои живеат на помалку од 10 километри од неговиот извор на живот, рудникот, но денес остануваат само спомени.

Бетонските плочи, кои се наоѓаат таму каде што порано имало продавници и куќи, ги поздравуваат туристите, кои ги поставуваат своите шатори и ја поминуваат ноќта во напуштениот град за да се фотографираат следното утро.

Браната е толку примамлива што во моментов се одржуваат неколку обиколки во областа што служеше како растечка фабрика за ураниум 24 години пред да стане првиот голем австралиски проект за рехабилитација на рудник за ураниум, завршен во 1985 година по цена од околу 19 милиони австралиски долари.

Имаше многу шпекулации за тоа што му дава на езерото светла тиркизна боја, но се верува дека тоа е предизвикано од ‘рѓосана опрема за рударство што ја оксидира водата.

Рудникот има „ниско“ ниво на радијација, што значи дека е безбедно да се посети.

Додека водата изгледа примамливо, на посетителите им се советува да не пливаат.