НАСА крои планови да изгради нуклеарна централа на најдалечното достапно место

Нуклеарната енергија е доволно комплицирано прашање тука на Земјата, но НАСА одлучи да ги преземе работите чекор понапред.

Тие сакаат да постават нуклеарна централа на Месечината. Агенцијата работи со Министерството за енергетика на САД на новиот проект и велат дека се надеваат дека ќе има функционален нуклеарен реактор до 2026 година.

Планот е систем на фисија од 10kWh да биде целосно произведен, составен и тестиран на Земјата, пред да биде транспортиран на Месечината, каде што ќе биде подготвен за работа директно откако ќе излезе од „кутијата“.

НАСА вели дека има за цел првиот систем на летање, слетување и нуклеарен реактор да се заврши во рок од шест години, подготвен за едногодишни пробни демонстрации што може да го отвори патот за подолги мисии на Месечината и, на крајот, на Марс.

Научниците работеа на целта за трајно населување во вселената со децении, а НАСА има за цел да го зголеми напредокот кон долгорочно човечко присуство на Месечината преку својата програма Артемида. Во споредба со нуклеарните централи на Земјата, оваа централа ќе биде помала во обем.

Системот се очекува да генерира околу 10kWh излез – околу доволно енергија за три или четири домаќинства – и ќе работи 10 години.

Како што знае секој што го гледал Чернобил, нуклеарната енергија е контроверзно прашање, а критичарите се сомневаат дали нуклеарната централа во вселената може некогаш да биде навистина безбедна. Вселената веќе природно содржи високи нивоа на зрачење и ако се случи нешто, тоа нема да влијае на Земјата. Се разбира, НАСА се надева дека ништо нема да тргне наопаку.