НАСА објави фотографии од Сонцето со највисока резолуција до сега

Ултра остри слики беа направени од уникатниот астрономски телескоп на НАСА, Короналниот сликар со висока резолуција (Hi-C), а анализирани од истражувачите на Универзитетот во Централна Ланкашир (UCLan) и соработници од Центарот за вселенски летови на Марсал.

Еден под-орбитален ракетен лет го однесе телескопот во вселената, каде беше во можност да одбере структури во атмосферата на Сонцето, со големина од 70 км, или околу 0,01% од големина на Сонцето.

Hi-C произведе фотографии со најголема резолуција што некогаш биле направени во атмосферата на Сонцето, овозможувајќи им на астрономите подобро разбирање за тоа како постои магнетната атмосфера на Сонцето и од што се состои.

Пред Hi-C фотографиите подетално да ја прикажат атмосферата на Сонцето, одредени делови изгледале темни или претежно празни. Сепак, новите фотографии, детално објавени во Astrophysical Journal, откриваат дека нивниот надворешен слој е исполнет со претходно невидени, неверојатно фини магнетни навои исполнети со исклучително топла, плазма од милиони степени.