НАСА покажа како изгледа Балканскиот Полуостров од вселената во вечерните часови

Вселенската агенција создаде книга од преку 200 страници, наречена Earth at Night, која вклучува повеќе од 150 фотографии на нашата планета во темнина, направени од вселената од сателитите и астронаутите кои ја набудуваат Земјата на Меѓународната вселенска станица во текот на изминатите 25 години.

На фотографиите се открива како човечката активност и природните феномени ја осветлуваат темнината низ целиот свет, прикажувајќи ја сложената структура на градовите.

Тука е прикажан Балканскиот Полуостров, но за разлика од него Апенинскиот полуостров зрачи со повеќе светлина

Вака изгледа Лондон од вселената навечер

Ова се Јужна и Северна Америка

А ова е целата карта на светот прикажана во ноќно издание