Научникот кој ги измисли Cut, Copy и Paste почина на 74-годишна возраст

Лери Теслер, компјутерскиот пионер и главниот виновник зад Cut, Copy и Paste почина на 74-годишна возраст. ИТ волшебникот е роден во Бронкс, Њујорк во 1945 година, а подоцна студирал компјутерски науки на универзитетот Стенфорд во Калифорнија.

Главниот фокус на Теслер била секогаш интеракција помеѓу човекот и компјутерот (т.е, дизајн на кориснички интерфејс), ставајќи ја неговата задача да работи за Амазон, Епл, Јаху и Центарот за истражување на Xerox Palo Alto (PARC).

PARC ја објави неговата смрт во средата, на 19 февруари, со тоа што компанијата ги пофали „револуционерните идеи“ на Теслер. Ако користите компјутер секојдневно, тешко е да се замисли и еден ден без Cut, Copy и Paste. Богатата кариера на Теслер започна во Xerox, но не помина многу време пред Стив Џобс да ги забележи неговите таленти и да го „грабне“ за сега технолошкиот гигант во 1980 година. Освен што поминал 17 години со Apple, станал главен научник во 1993 година.

Ако не сте запознаени со секојдневната команда за компјутери, тоа е процес на отстранување или копирање на дел од текстот и потоа ставање на друго место. Првпат беше интегриран во софтверот на Apple на компјутерот Лиза во 1983 година, потоа оригиналниот Macintosh што беше објавен следната година.

Во 1997 година, Теслер го напушти Apple и работеше во Stagecast, стартап на софтвер за образование и се откажа од своето време кај технолошкиот гигант, а потоа исто така помина некој период и во Amazon, Yahoo и 23andMe. Од 2009 година, тој беше консултант UX со седиште во Калифорнија.

Тој во интервју во 2012 година изјавил: „Има еден обред за поминување – откако ќе заработите пари, не само што се пензионирате, го поминувате своето време за финансирање на други компании. Има многу силен елемент на возбуда, за да можете да го споделите она што го научивте со следната генерација.“ Причината за смртта на Теслер не е објавена.