Научни факти за духови, сеништа, медиуми и други „злобни“ присуства, кои ќе ве изненадат или разочараат

Наједноставното објаснување обично е најточното е принцип кој многумина од нас го пратат.

1. Сенките на луѓето кои некои луѓе ги гледаат се појавуваат со случајни „багови“ на електрична енергија во мозокот. Особено често „сенки“ гледаат епилептичари.

2. Физичарот Мајкл Фарадеј открил уште во 19 век дека со спиритуализмот (комуникација со духовите), учесниците самите без знаење ги повлекуваат таблите поради идеомоторниот ефект.

3. Духовите или другите знаци често се јавуваат како резултат на изложеност на мозокот на инфразвукот. Иако лицето не може да разликува инфразвук, тоа не значи дека не го фаќа. Инфразвукот може да се појави поради бури, ветер, временски услови, па дури и апарати за домаќинство.

4. Автоматизмот, или променета состојба на свеста кога луѓето изразуваат некои мисли, но не се свесни за тоа, го објаснува постоењето на медиумите.

5. Ненадејните текови на ладен воздух во „опседнати куќи“ се предизвикани од банална конвекција: движењето на топлите слоеви на воздухот нагоре и ладните слоеви надолу.

6. „Топки на светлината“ на фотографии кои некои луѓе имаат тенденција да ги сметаат за сеништа, најчесто се дамка од прашина или мал инсект кој слетал на леќата на камерата при снимањето.

7. Во куќите што се загреваат со печки, можете да „видите духови“, како резултат на оштетување на цевките и труење со јаглерод моноксид, што доведува до халуцинации.

8. Понекогаш луѓето паѓаат во состојба на масовна хистерија, особено на места каде што стресот е нормална состојба, на пример, во училишта или на работни места со високи барања. Ова доведува до халуцинации.

9. Јонизацијата — случајното појавување на јони на некои места-влијае врз нашето расположение и го збунува мозокот, што може да придонесе за појава на чувство на депресија, заедно со чудни визии.

10. Некои современи научници го објаснуваат феноменот на „тунелирање“ со клиничка смрт од страна на квантната механика. Точно, за нивните теории се уште треба потврда, но во секој случај, тие немаат никаква врска со задгробниот живот.

Отсекогаш ве мачеле големите прашања? Верувате дека светот не е толку едноставен и дека постојат и работи кои не ги гледаме? На вистинското место сте. Посетете го каналот Мистерии и урбани легенди.