Научници пронајдоа 33 суштества кои живеат во пештера која била запечатена 5 милиони години

На југо-исток на Романија, во округот Констанца близу до Црното Море и бугарската граница, се наоѓа неплодна рамнина. Пустото поле би поминало скоро незабележано, да не беше една интересна работа во врска со него. Под него се наоѓа пештера која била изолирана 5,5 милиони години. Додека нашите предци налик на мајмуни се симнувале од дрвјата и се развивале во модерни луѓе, жителите на оваа пештера биле отсечени од остатокот на планетата.

И покрај целосно отсуство на светлина и отровна атмосфера, пештерата ползи со живот. Постојат уникатни пајаци, скорпии, мокрици и стоногалки, многумина што досега не ги виделе луѓето и сите тие својот живот го должат на чуден пливачки душек од бактерии.

Во 1986 година, работниците во комунистичка Романија го тестирале теренот за да видат дали е погоден за електроцентрала, кога ја пронашле Пештерата Мовиле. Романскиот научник Кристијан Ласку бил првиот што го направил опасното спуштање.

Оттогаш пештерата остана запечатена од романските власти. Помалку од 100 луѓе успеале да влезат во пештерата. Ова е делумно така затоа што патувањето во пештерата е крајно опасно. За да влезете, прво мора да се спуштите со јаже 20 метри надолу низ тесен отвор.

Потоа мора да се спуштите низ тесните варовнички тунели обложени во окерска глина, во темнина на теренот и температури од 25 ° C. Овие патеки на крајот се отвораат во една централна пештера што содржи езеро. Во езерската просторија атмосферата е полна со штетни гасови, главно јаглерод диоксид, како и водород сулфид од водата.

Уште повеќе, воздухот е малку кислород: тој содржи само 10% кислород отколку вообичаеното 20%. Без апарат за дишење, наскоро би развиле главоболка. Посетителите можат да останат само 5 или 6 часа пред да им се оштетат бубрезите.

За да го истражите остатокот од пештерата, мора да се нурнете во езерото и да се движите низ тесните подводни премини, стискајќи се низ ситни празнини во карпата, пред да се појавите во воздушните простори наречени воздушни sвона.

И покрај мрачните и опасните гасови, Пештерата Мовиле изобилува со живот. Досега се идентификувани 48 видови, вклучувајќи 33 кои не се најдени на друго место во светот. Полжави и ракчиња се обидуваат да ги избегнат пајаците и водните шкорпии. Во воздушните sвона, пијавиците пливаат низ водата и ги ловат црвите.

Чудно е што колку е полош воздухот толку повеќе инсекти има, не е јасно зошто е тоа така или како воопшто животните преживуваат. Во повеќето пештери, животните ја добиваат храната од водата што се спушта надолу од површината. Оваа вода често може да се види во форма на сталактити и сталагмити.

Сепак, Пештерата Мовиле има дебел слој глина над неа, што е непропустлива за вода. Кога Ласку прв пат го посетил, тој не можеше да најде сталактити или сталагмити или кој било друг знак на вода што доаѓа од површината. Тоа значи дека водата не доаѓа одозгора, затоа мора да доаѓа одоздола. Сега се чини дека водата во Пештерата Мовиле потекнува од сунѓерести песочни камења каде лежела 25.000 години.

Сепак, ова сè уште не објаснува како животните во пештерата преживуваат. Тестовите покажаа дека водата што тече не содржи честички од храна. Наместо тоа, храната доаѓа од чудната пена над водата, во која има голем број бактерии.