Научниците ги открија четирите клучни намирници кои можат да ви помогнат да живеете до 100 години
Придржувањето до исхрана богата со овошје, млеко и јатки може значително да ги зголеми шансите за долг живот, покажува нова студија од Шпанија. Истражувањето потврдува дека медитеранскиот начин на исхрана — веќе познат по тоа што придонесува за долговечност кај народите како Италијаните и Шпанците — навистина ја намалува веројатноста за прерана смрт за повеќе од една петтина.
Најважни за намалување на ризикот од смрт, според шпанските научници, се четири клучни намирници: овошје, млечни производи, јатки и незаситени масла како маслиново или сончогледово. Наспроти тоа, редовната консумација на газирани пијалаци и слатки печива може да го зголеми ризикот.
Резултати од истражувањето
Истражувањето опфатило повеќе од 11.000 возрасни лица со просечна возраст од 48 години. Секој учесник бил оценет според степенот на придржување до Планетарната диета (PHD) и Медитеранската диета, кои ги промовираат здравјето и ја намалуваат еколошката штета од исхраната.
PHD диетата, предложена од списанието The Lancet, претставува растителна и месо-сиромашна исхрана од околу 2.500 калории дневно. Медитеранската исхрана вклучува умерени количини црвено месо, алкохол и млечни производи, како и овошје, зеленчук, цели зрна, маслиново масло, риба, јатки и мешунки.
Но, не е сѐ до храната…
По 14 години следење, регистрирани се 1.157 смртни случаи. Учесниците кои најмногу се придржувале до PHD диетата имале 22% помал ризик од смрт, додека оние кои најстрого ја следеле медитеранската диета имале 21% помал ризик. Посебно е истакнато дека одредени компоненти како овошјето, млекото, јатките и здравите масла имале најголемо влијание врз намалувањето на смртноста.
Најстарите луѓе во светот често ја припишуваат долговечноста на комбинација од умерена физичка активност, разновидна исхрана, љубов, дружење и чувство на цел – карактеристики кои ги дефинираат таканаречените „Сини Зони“, региони каде луѓето често живеат до 100 години и повеќе.
Коментирај анонимно