Научниците открија докази што можат да ги поврзат античките клинци со „распнувањето на Исус“

Научниците наводно откриле докази кои сугерираат дека клинците за распнување на Исус биле вистински. Според едно ново религиозно истражување, се откриени фрагменти од клинците за кои се верува дека биле користени за да се закове Исус на крстот за време на неговото распетие, на кои имало траги од античко дрво и човечка коска.

Откако првпат излегле на виделина за време на ископувањето на погребното место на Првиот свештеник Кајафа, човекот очигледно одговорен за заговор и убиството на Исус, фрагментите мистериозно исчезнале. Под претпоставка дека се украдени, тие повторно се појавија години подоцна, откако израелскиот режисер Симча Јакобовичи тврдеше дека налетал на истите клинци што, како што вели, биле користени, во неговиот документарец „Клинците на крстот“.

Научниците го критикуваа богохулното тврдење на Јакобовичи дека тој ги нашол истите клинци што се користеле за да се закове Исус.

„Во рамките на ‘рѓа и талог прицврстени на клинците, ние исто така идентификувавме и фотографиравме голем број микроскопски фрагменти од коска“, изјавил режисерот. „Верувам дека научните докази дека клинците биле користени за распнување на некого се навистина моќни“.

Најновата студија сугерира дека неговиот клинец е всушност истиот што исчезнал во 1990 година, со докази кои укажуваат дека бил закован преку жива личност. Д-р Арие Шимрон го направи новото откритие, кога го спореди материјалот од клинците со оној пронајден на костурите на гробницата, кои се варовнички кутии како средство за чување коски на мртвите, откриени пред околу 30 години.

„Материјалите во пештерите суптилно се разликуваат од пештера до пештера во зависност од топографијата, составот на почвата во областа, микроклимата и соседната вегетација. Следствено, пештерите имаат различни физички и хемиски потписи“, рече тој.

„Беа испитани физичките и хемиските својства на материјалите што со векови ја напаѓале гробницата и нејзините костурници. Нашата анализа јасно и недвосмислено демонстрира дека овие материјали се хемиски и физички идентични со оние кои, со векови, исто така, се врзувале за клинците.“