Научниците открија: Туршијата може да го подобри вашето расположение и да го намали нивото на стрес
Ферментираната храна, како што се кефир, кисела зелка, кимчи, комбуха, туршија и некои јогурти, забележаа пораст на популарноста во последните неколку години со оглед на нивните придобивки за нашето здравје на цревата. Но, сега експертите открија дека ферментираната храна може да има корист и за менталното здравје на една личност во новото истражување спроведено од научниците од Универзитетскиот колеџ Корк во Ирска.

Со оглед на тоа што нашите црева и мозок се постојано во комуникација едни со други, обезбедувајќи го одржувањето на нашето здравје на цревата, консумирањето ферментирана храна заедно со урамнотежена и разновидна исхрана богата со влакна, овошје и зеленчук може да помогне да се намалат негативните чувства.
Ријанон Ламберт, регистриран нутриционист и автор на „Науката за исхраната“ изјави дека кога се чувствуваме под стрес, нашите тела поминуваат низ процес каде што се подготвуваат за борба.

Таа рече: „Ова го подготвува вашето тело и физиолошки и психолошки да се справи со влезните стресови со зголемување на отчукувањата на срцето и отчукувањата на дишењето, како и пренасочување на протокот на крв подалеку од области како што е дигестивниот систем кои се помалку важни во време на стрес. Ова значи дека честопати, ако се чувствуваме под стрес, може да доживееме проблеми со дигестивниот систем и здравјето на цревата“.
Со додавање на повеќе ферментирана храна во вашата исхрана можете да ја вратите оваа рамнотежа. Едноставните додатоци во вашата исхрана, како природен јогурт за појадок или додавање кисела зелка во салатата за ручек, може да бидат составен дел за одржување на здрав урамнотежен микробиом на цревата, што последователно значи избалансиран темперамент.

Полин Кокс м-р функционален нутриционист, автор и советник за исхрана на „Wiley’s Finest“ одржливи додатоци објасни дека киселата зелка е популарно јадење од ферментирана зелка кое има голем број здравствени придобивки. Богат е со корисни пробиотици, извор на здрави влакна, како и извор на витамин Ц, дневната доза кисела зелка е едноставен и исплатлив начин за поддршка на вашето здравје.
Други одлични опции вклучуваат кефир и комбуха, кои се зголемија во популарност и сега се достапни во повеќето супермаркети.

Ријанон рече: „Ова се видови на пробиотска храна кои имаат живи соеви на бактерии и се консумираат за директно зголемување на популацијата на „добрите“ бактерии кои живеат во нашите црева. Истражувањето сугерира дека пробиотиците, како што е ферментираната храна, главно имаат корист кога вашиот цревен микробиом не е балансиран, на пример, за ублажување на дијареата предизвикана од инфекција или по курс на антибиотици. Иако ограничени, постојат и некои докази кои сугерираат дека одредени видови на соеви на живи бактерии кои се наоѓаат во пробиотиците може да ги намалат симптомите како надуеност“.

Коментирај анонимно