Научниците случајно откриле нов орган во човечката глава

Научниците засекогаш откриваат нови работи, а едно од најновите откритија е нов орган во внатрешноста на човечката глава. Новото откритие, од истражувачите во Холандија, изненади, бидејќи тие во тоа време всушност проучувале рак на простата.

Додека испитувале збир на снимки, од Институтот за карцином во Холандија забележале нов сет на претходно неидентификувани органи. Се смета дека неодамнешното откритие е збир на големи плунковни жлезди (именувани тубаријални плунковни жлезди) лоцирани зад носот; поточно во ќошот каде што носната празнина се среќава со грлото.

Но, која е нивната цел? Очигледно, жлездите се таму за да ја „подмачкуваат и навлажнуваат областа на грлото зад носот и устата“. Откривањето на жлездите претставува шок за многу научници, оставајќи ги зачудени како тие останале незабележани толку долго.

Д-р Ваутер Вогел, радијационен онколог во Холандскиот институт за рак, рече:

„Луѓето имаат три групи големи плунковни жлезди, но не таму. Колку што знаевме, единствените плунковни или мукозни жлезди во назофаринксот се микроскопски мали и до 1.000 се рамномерно распоредени низ целата слузница. Значи, замислете го нашето изненадување кога ги најдовме овие.“

Додека тимот на истражувачи сака да направи повеќе истражување на илузивните жлезди, очигледно е тешко да се дојде до нив. Д-р Вогел објасни: „Локацијата не е многу достапна и потребна ви е многу чувствителна слика за да ги откриете“.

Д-р Вогел додаде дека откривањето на жлездите може да објасни зошто многу луѓе кои се подложени на радиотерапија на главата често страдаат со сувост на устата и проблеми со голтање после тоа. Се верува дека една единствена погрешна насока на радиотерапија може трајно да ги оштети нежните ткива, бидејќи „никој никогаш не се обидел да ги поштеди“, рече д-р Вогел.

Научниците се надеваат дека ова откритие ќе им помогне на пациентите со рак да доживеат помалку компликации по приемот на радиотерапија, бидејќи тие веруваат дека многу компликации се поврзани со тубаријалните плунковни жлезди.