Науката објаснува зошто патувањето назад ни изгледа пократко, иако се враќаме по истиот пат

Кога Алан Бин се вратил на Земјата од патување на Месечината, тој помислил дека патувањето назад кон Земјата е пократко. Исто така, веројатно сте го почувствувале истото кога сте се вратиле дома од долго патување. Овој феномен им се случил на многумина од нас и научниците конечно имаат одговор.

Дури и да тргнеме по друг пат, сепак ни изгледа пократко

Отпрвин, научниците веруваа дека „ефектот на повратно патување“ се должи на блискоста. Бидејќи веќе го поминавме истиот пат, свесни сме за нашето опкружување и затоа кога се враќаме дома, тоа не влијае на чувството на време. Сепак, ова не се покажа како вистинито, откако е забележан истиот ефект во авионското патување, како и при одење по друг пат.

Ова е начинот на кој нашето тело го мери и доживува времето

Не станува збор за мерење на времето што изминува, туку за пресудата што ја имаме за времето врз основа на нашата меморија. За време на патувањето, не чувствуваме разлика во тоа како помина времето, но штом ќе заврши, се чини дека повратното патување беше пократко од другото.

Исто така, кога заминуваме од дома, обично имаме план за тоа во кое време треба да пристигнеме на нашата дестинација. Ова нè тера да обрнуваме внимание на времето и почесто да го проверуваме часовникот, што дава сензација дека времето не поминува.

Премногу сме оптимисти за патувањето

Кога одиме на пат и се чувствуваме возбудени од тоа, тоа создава чувство како да ни требало премногу долго за да стигнеме таму. Значи, кога ќе се подготвиме да се вратиме дома, мислиме дека ќе потрае многу време, но сега околностите се различни, затоа што не чувствуваме иста радост. Чувството на очекување нè тера да мислиме дека е потребно подолго време за да стигнеме до нашата дестинација, во споредба со кога ќе се вратиме дома.

Можеби го чувствуваме истиот ефект додека гледаме видео

За нивниот последен експеримент, научниците сакаа да видат дали го чувствуваме истиот ефект кога гледаме видео. Така, тие пуштиле 2 видеа од истата личност што вози велосипед. Двете биле по 7 минути и учесникот во експериментот морал да ги гледа и да види дали може да го почувствува „ефектот на повратното патување“. Резултати: Да, уште се чувствувало дека велосипедистот побрзо пристигнал дома.