Не фрлајте сѐ што ќе ви се собира по дома, започнете со компостирање со помош на овој „чекор по чекор“ водич
Компостирањето е процес со кој органските материи, како што се лисјата и остатоците од храната, се распаѓаат во почвата. Тоа е одличен начин да ги рециклирате остатоците од вашиот двор и кујна, а истовремено да ја збогатите почвата во вашата градина, да го подобрите задржувањето на водата и да заштитете од ерозија. Иако можеби звучи комплицирано, компостирањето е многу едноставно и забавно хоби.
Овој едноставен чекор-по-чекор водич опфаќа сè што треба да знаете пред да започнете со компостирање.
Што е компостирање?
Компостот е вид на органска материја што можете да ја додадете во почвата за да им помогнете на растенијата да растат. За да го направите тоа, собирате природни материјали што инаку би ги фрлиле, како што се остатоци од храна, лисја и работи од дворот, и ги оставате да се распаѓаат со текот на времето.
Постојат неколку причини зошто треба да размислите за компостирање дома.
Намалување на отпадот
Компостирањето ви овозможува да ги рециклирате остатоците од кујната наместо да ги фрлате, што го намалува отпадот од храна и помага да се минимизира вашето влијание врз животната средина.
Збогатување на почвата
Компостот помага почвата да задржи повеќе влага и хранливи материи. Исто така, ја спречува ерозијата со разбивање на набиената почва.
Помала потреба од синтетички ѓубрива
За разлика од многу синтетички ѓубрива, компостот е без штетни хемикалии и додава органски материјал во вашата почва.
Имено, компостирањето е лесно и бара само неколку едноставни чекори за да започнете. Еве чекор-по-чекор водич за како да започнете со компостирање дома.
1. Соберете работи за компостирање
Обидете се да изберете локација на отворено со делумна сенка и многу дренажа. Исто така, важно е да се избере област што е лесно достапна, но изолирана од животни, вклучувајќи миленичиња и диви животни.
Вашиот куп треба да биде најмалку 90 см во ширина и висина, што е податлива големина за повеќето градинари и гарантира дека може да ја задржи топлината. Топлината се произведува за време на процесот на компостирање бидејќи бактериите ги разградуваат органските материјали.
Алтернативно, можете да користите сад за компостирање, кој е контејнер дизајниран да го олесни ротирањето и мешањето на вашите материјали за компостирање.
2. Започнете со додавање материјали
Откако ќе изберете локација за вашиот куп компост, подготвени сте да започнете со додавање материјали.
Генерално се препорачува да се ставаат зелените и кафените материјали во слоеви. Терминот „зелени материјали“ се однесува на предмети како храна и остатоци од двор, додека „кафени материјали“ вклучуваат предмети богати со јаглерод како гранки, хартија, слама и дрвени чипови.
Иако слоевитоста не е потребна, тоа помага да се осигурате дека ја одржувате вистинската рамнотежа на зелените и кафените материјали за да го оптимизирате процесот на распаѓање.
Започнете со создавање на слој од 10–20 цм од гломазни кафеави материјали, како што се грачиња, на дното на купот за да обезбедите аерација и одводнување. Потоа, наизменични слоеви зелени и кафеави материјали додека вашата корпа не се наполни. Погрижете се да додадете малку вода на секој слој за да остане влажен.
3. Редовно мешајте го купот
Треба редовно да го превртувате купот за да обезбедите ефикасно компостирање. За да го направите тоа, користете лопата или вила за да ги завртите и ротирате материјалите, што помага рамномерно да се распределат воздухот и влагата.
Како општо правило, треба да започнете со вртење на купот на секои 4-7 дена. Како што вашиот компост почнува да созрева, можеби ќе треба да го превртувате поретко.
4. Користете го вашиот компост
Може да потрае од неколку недели до една година за вашите материјали целосно да се распаднат, во зависност од различните фактори, како што се големината на купот, видот на употребените материјали, нивото на влага и климата.
Редовното вртење на купот, одржувањето на местото влажно и распарчувањето на остатоците на помали парчиња може да го забрза процесот. Кога е подготвен за употреба, вашиот компост треба да изгледа темно кафеав и ронлив, слично на почвата. Исто така, треба да има богат, земјен мирис и да не содржи големи парчиња материјал.
Not really funny thought was moving canteens mobile brothels
Коментирај анонимно