„Не го изговарајте бројот 10“: Невообичаено племе на најпосакувани жени каде што не смеете да свиркате

Најголемата етничка група во Кенија се нарекува Кикују и се верува дека дошла таму од Западна Африка, заедно со другите народи Банту.

Отпрвин се занимавале со лов и собирање овошје, но набрзо почнале да се занимаваат со земјоделство, што им овозможило плодна вулканска почва околу планината Кени и Ланка Абердаре.

И додека жените одгледувале слатки компири и просо, мажите биле задолжени за банани и јамови. Покрај овие традиционални култури, денес се одгледуваат и многу други, како пченка, ориз, чај, кафе, различно овошје и зеленчук.

Кикују, исто така, активно се бореле против британските колонијалисти за време на конфликтот познат и како Мау Мау, кој траел од 1952 до 1960 година во тогашна британска Кенија. Нивните активности првично биле ограничени на оддалечените рурални области, односно атентати и напади врз изолирани претставници и поддржувачи на британската влада, за подоцна да прераснат во герилски напади врз полициски станици.

Според народните преданија, племето го основал Гикују, кому богот Нгаи му рекол да изгради дом на врвот на планината. Девет кланови потекнуваат од него: Ачера, Агачику, Аириму, Амбуи, Ангара, Анџира, Ангви, Аитага и Ајтеранду. Освен Кикују, Нгаи го обожаваат и луѓето Масаи и Камба.

Ако ве однесе патување во Кенија, најверојатно ќе сретнете некој од Кикују. Во разговор со припадниците на таа нација, можете да дознаете и за нивниот посебен однос кон природата. Чинарите (Mukuyu) и смоквите (Mugumo) имаат посебен статус во нивната култура и се сметаат за свети.

Кикују отсекогаш биле суеверни, а и денес сѐ уште се придржуваат до многу стари традиции и верувања како на пример дека бројот десет носи лоша среќа. Наместо да кажат „десет“, тие ќе кажат „полни девет“. Исто така, ако се најдете во нивно друштво, не свиркајте затоа што некои од нив се чувствуваат дека така се привлекуваат зли духови. Покрај тоа, тие сметаат дека е лоша среќа да се зборува за претстојното раѓање на детето бидејќи злите духови можеле да го слушнат и да го однесат детето. Интересно е и тоа што во Кенија Кикују жените важат за најголеми убавици и посакувани сопруги.