Не јадеме доволно карфиол затоа што не знаеме како: Рецепт што го прави карфиолот неодолив

Карфиолот е прекрасен зеленчук што одлично се вклопува со речиси секое главно јадење. Но, ако сакате да го издигнете од скромен прилог до ѕвезда на трпезата, овој рецепт нуди токму тоа. Заборавете го здодевниот начин на вриење – новиот рецепт од thekitchn.com предлага печење, кое ветува навистина „моќен вкус“ и резултат што ќе ве воодушеви.

Не јадеме доволно карфиол затоа што не знаеме како: Рецепт што го прави карфиолот неодолив

Потребни состојки

Состојки
• Една глава карфиол со средна големина
• Три лажици маслиново масло
• Една лажичка лук во прав
• Една лажичка прашок од кромид
• 3/4 лажичка свежо мелен црн пипер
• Половина лажичка сол
• Половина лажичка црвен пипер
• Три лажички сенф, поделени
• Ситно сечкани свежи листови од магдонос, за декорација (по желба)
• 1/8 до 1/4 лажичка мелен кајенски пипер (по желба)
Метод:
1. Загрејте ја рерната на 200°C. Отстранете ги листовите од карфиолот, а потоа отсечете мал дел од дното на стеблото за да може карфиолот да стои рамно.
2. Поставете го карфиолот со стеблото надолу и отсечете ги заоблените делови од двете спротивни страни. Преостанатиот дел исечете го по должина на четири дебели парчиња (стекови).
3. Наредете ги стековите од карфиол во еден слој на плех обложен со хартија за печење или плех со раб.
4. Во мал сад измешајте го маслиновото масло со зачините, па рамномерно премачкајте ги стековите од двете страни.
5. Печете во рерна околу 15 минути, потоа извадете го плехот и премачкајте ги стековите со дижон сенф од двете страни.
6. Превртете ги стековите и вратете ги во рерна уште 10 минути, сè додека не добијат темно златно-кафеава боја.
7. Посипете ги готовите стекови со ситно сечкан магдонос и послужете веднаш.

Потребни состојки

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *