Не ова не е луксузен хотел, туку дом на најопасните луѓе во Гренланд

Уште во 2019 година, нов „поправен дом“ беше отворен во близина на главниот град на Гренланд, Нук, за да покаже нов хуман правосуден систем. Главната цел на објектот е успешна реинтеграција на затворениците во слободен живот по издржувањето на казната.

Затворот Ансталтен е првиот објект со „висока безбедност“ во Гренланд. Овој тип на објект е наменет за оние кои се осудени според членовите за тешки кривични дела. Претходно, по судењето, тие беа испратени да отслужат време во Данска, сега можат да се вратат на родниот остров.

Ансталтен, дизајниран од архитектите на двете дански студија Шмит Хамер Ласен и Фрис и Молтке, е дизајниран како „мало село“, што им овозможува на своите жители да направат се што можат во слобода. Секој од 76 затвореници живее во посебна просторија од 12 квадратни метри, прозорците на кои нема решетки, но овозможуваат набудување на фјордот, на чиј брег стои објектот. Комплексот има спортски и тренинг капацитети, работилници, капела и библиотека.

Задачата на таквата институција е да ги прилагоди осудениците за претстојниот живот во слобода. Се верува дека таков хуман систем ќе помогне да се спречи можно повторување на злосторствата. Во исто време, се тврди дека сите потребни безбедносни мерки се почитуваат истовремено за да се обезбеди изолација на престапниците.