Не плашете се од јајцата! Нова студија откри дека тие се многу поздрави отколку што се мислеше и која е нивната вистинска врска со холестеролот

Иако јајцата долго време се сметаа за штетни поради високото ниво на холестерол, новите истражувања од Универзитетот во Калифорнија, Сан Диего, укажуваат дека тие можат да имаат многу поголеми здравствени придобивки. Анализата на податоци од студија за здраво стареење, која опфатила 890 луѓе, покажува дека консумирањето две до четири јајца дневно е поврзано со намалено ниво на холестерол и подобрување на когнитивната функција, особено кај жените.

 

 

Истражувачите Криц-Силверштајн и Бетанкур истакнуваат дека и покрај високото ниво на холестерол, јајцата немаат негативен ефект, а можеби дури и го забавуваат когнитивниот пад. Јајцата се богати со хранливи материи, вклучувајќи холин и каротеноиди, кои се поврзани со подобрување на меморијата и когнитивните перформанси. Овие супстанции можат да придонесат за заштита на мозочната структура и функција.

 

 

Иако претходно се препорачуваше избегнување на храна со висок холестерол, како јајца, новите наоди сугерираат дека заситените масти, шеќерот и натриумот, а не холестеролот, имаат поголема улога во кардиоваскуларните ризици. Јајцата се исклучок, бидејќи содржат малку заситени масти и се нискокалорична храна.

Потребни се дополнителни истражувања за да се утврдат сите придобивки, но овие наоди покажуваат дека јајцата можат да бидат корисни за когнитивното здравје и не се толку штетни како што долго се сметаше.

  • XRgab напиша:

    Hello!

    Good cheer to all on this beautiful day!!!!!

    Good luck 🙂

  • Коментирај анонимно

    Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *