Неколку причини зошто на секое семејство му е потребна „тајна лозинка“ за во вонредни ситуации

Во моментите кога некој непознат ќе чукне на вратата, кога некој непознат ќе му понуди на вашето дете да го однесе дома или дури кога сме во непријатно друштво, семејната лозинка е паметна и лесна мерка за безбедност што може да го спаси вашето дете од многу потенцијално опасни ситуации.

Освен тоа што ќе го научи детето да не му верува на секој непознат и родителите ќе можат да бидат смирени знаејќи дека нивното дете е побезбедно.

Избирање на правилна лозинка за вашето семејство

Изборот на лозинка е сериозна работа. Мора да биде нешто лесно да се запамети, каже и да се напише. Сè на сè, треба да биде нешто што сите членови на семејството веднаш ќе го препознаат. Може да биде предмет што секој го сака, смешен збор, па дури и само една буква. Збор што е премногу комплициран или премногу обичен, детето нема да го запомни толку лесно и за жал, нема да послужи за потребната цел.

Популарниот блогер по име Берт Фулкс ја сподели својата идеја со лесен код. Тој се согласи со своите 3 деца дека кодното писмо ќе биде едноставно „Х“. Тие ќе испратат „Х“ ако треба итно да бидат соберени или ако се чувствуваат непријатно во разни ситуации. Брзо е да се напише и може дури и да изгледа како печатна грешка доколку некој им диктира што да напишат.

Причина # 1: приближување кон непознат

Децата можат да го користат овој збор во разни ситуации, на пример, кога ќе ги собере некој пријател на семејството или некој друг. Како родител, можете да ги известите пријателите за кодот. Кога вашето дете ќе го слушне, тие ќе се чувствуваат безбедно и ќе знаат дека не е опасно да се влезе во нивниот автомобил. Доколку некоја непозната личност се обиде да го грабне и не го знае кодот детето ќе може да избега.

Причина # 2: сам дома

Друго сценарио може да се случи кај децата кои остануваат сами дома. Некои непознати може да се обидат да ги измамат да ја отворат вратата тврдејќи дека се електричари, водоводџии или други сервисери. Доколку родителите не го побарале тоа од тие луѓе и не го знаат кодот децата нема да ги примат дома.

Причина # 3: вонредни ситуации

Ако од која било непријатна причина вашите деца се одвојат од вас, семеен код може да ги спаси. Слушањето нешто гласно и познато ќе ви го привлече вниманието побрзо отколку само „мамо!“ Или „Помош!“. Колку побрзо реагирате, толку побрзо ќе се спаси вашето дете.

Но, нема потреба да ги исплашите вашите деца.

Важно е да не го натерате вашето дете да се плаши или да мисли дека секоја ситуација со непознат е сигурно опасна. Најважното нешто што треба да се запамети е да ја подигнат нивната свест и да ги научат да бидат претпазливи. Семејната лозинка ќе им помогне на децата да научат дека можат да го ублажат стравот и да избегаат од потенцијално опасна ситуација.