„Необични“ работи за нас, но сосема нормални во Јапонија

Кога западњаците ќе помислат на Јапонија, прво нешто им паѓа на ум се црешови цветови, планината Фуџи, ноќниот живот во Токио и се разбира, суши. Ние ја обожаваме оваа земја и нејзината уникатна култура, и сонуваме да ја посетиме еден ден или дури да се преселиме таму, макар и за кратко.

Но животот во земјата на изгрејсонцето може да биде малку „чуден“ и можеби ќе ни треба некое време да се навикнеме.

Погледнете кои „необични“ работи се сметаат за сосема нормални во Јапонија.

  • Улиците секогаш се чисти.

  • Да јдете сами во ресторан е сосема нормално.

 

  • Оставање на бакшиш се смета за некултурно.

 

  • Во возовите е секогаш тивко, дури и кога има гужва.

  • Постојат автомати каде што можете да купите, супа, алкохол па дури и бубачки.

  • Може да си изнајмите дечко за една вечер.

 

  • Кражби се случуваат многу ретко.

 

  • Повеќето места се отворени 24/7.

  • Јадењето живо јајце се смета за безбедно.

  • Возовите никогаш не доцнат.