Неправилното складирање на остатоците од храна по празници можат да бидат ризик за здравјето! Еве зошто НИКОГАШ не треба да користите алуминиумска фолија

За Велигден, многу луѓе уживаат во богати ручеци со печено месо – со доволно остатоци за цела недела. Но, колку и да се вкусни, експертите за безбедност на храна предупредуваат: ако ги чувате неправилно, овие остатоци можат да станат ризик за здравјето.

 

Неправилното складирање на остатоците од храна по празници можат да бидат ризик за здравјето! Еве зошто НИКОГАШ не треба да користите алуминиумска фолија

Алуминиумската фолија не е безбедна за складирање храна

Иако фолијата може да изгледа практична, таа не создава херметички затворен простор – што значи дека воздух може лесно да влезе. Ова создава идеални услови за развој на бактерии, габи и вируси. Според д-р Закари Картрајт, научник за храна, „алуминиумската фолија не е леплива и не се прилагодува совршено на храната“, што овозможува опасни микроорганизми да се размножуваат.

Некои од овие бактерии, како Staphylococcus aureus, Bacillus cereus, Clostridium botulinum и Listeria monocytogenes, можат да предизвикаат сериозни труења, па дури и фатални последици, особено кај повозрасни лица, бремени жени и лица со ослабен имунитет.

 

Алуминиумската фолија не е безбедна за складирање храна

Кисели намирници и фолија – лоша комбинација

Храната со висока киселост, како овошје и зелка, не треба да се чува во алуминиумска фолија. Овие намирници реагираат со алуминиумот, што може да доведе до пренос на металот во храната. Иако количините обично се во граници на дозволеното, може да влијаат на вкусот и квалитетот.
Наместо тоа, користете неутрални, херметички затворени садови – како пластични или стаклени кутии – кои нема да реагираат со храната и ќе спречат загадување.

 

Кисели намирници и фолија – лоша комбинација

Правилно складирање: температура, време и простор

Според препораките на агенциите за храна, остатоците треба да се чуваат во фрижидер најдоцна два часа по сервирањето (или само еден час ако температурата е над 32°C). Температурата на фрижидерот треба да биде 5°C или пониска, а храната треба да се консумира во рок од 48 часа – бидејќи фрижидерот само го забавува, но не го стопира растот на бактериите.
Ако нема место во фрижидерот, не оставајте храна во гаража или на тераса – тоа не е доволно студено. Ако сакате подолготрајно складирање, замрзнете ја храната на -18°C или пониско, каде бактериите не можат да се развиваат.

 

Правилно складирање: температура, време и простор

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *