Неверојатен остров на кој еден килограм компири чини 30.000 денари

Евтините закуски често вклучуваат компири, но не и оние кои доаѓаат од малиот француски остров Ноармутие, западно од Нант. Малите жолти компири се најскапи во светот, а нивната цена се искачува до 30.000 денари за килограм. Тие растат само во островската почва на Бискејскиот залив, богата со минерали – ова мало парче земја мириса на океан и алги.

Компирите Бонота внимателно се одгледуваат и се берат уште повнимателно на врвот на зрелоста во мај, а тоа трае само една недела. Во тоа време во зори се собираат 2.500 берачи и работат до зајдисонце. Рачно ги берат компирите, компир по компир, за да можат златните компири да блеснат на масите на најдобрите ресторани во светот.

Се карактеризираат со нежна арома на лимон, мирис на ореви, а се карактеризираат со солен, минерален вкус кој долго се задржува на непцето. Се користат за супи, салати, креми или пиреа, но како и да се користат најважно е кората, која ја зачувува суштината на морето и почвата, да не се лупи.

Но, францускиот деликатес има лут противник. Британскиот ланец на супермаркети „Теско“ почна да го комерцијализира компирот, продавајќи го под цената од околу 140 денари за килограм. „Роднините“ на француските благородници растат преку Ла Манш, на британска територија. Островот Џерси има слична клима и почва, но познавачите тврдат дека францускиот компир сепак е повкусен.

Островот на западниот брег на Франција ја должи својата слава не само на компирите, туку и на неговата прекрасна архитектура, десетици километри песочни плажи и миризливи борови дрвја, поставени како големи чадори за сонце. Со копното е поврзан со вековен насип и понов мост, што води до оаза со значајно внимание.