NFT патиките на Стивен Кари може да се носат само во метаверзумот и се поскапи од вистинските патики

Собирањето патики е прилично скапо хоби, а особено е популарно меѓу љубителите на кошарката. За некои модели на Џордан, Леброн, Ирвинг, Ембид или други популарни НБА играчи, потребно е да се издвојат, во зависност од моделот, до 12.000 денари па и повеќе.

Колекционерството во дигиталниот свет носи малку поинаква димензија бидејќи, иако можете да носите патики кои чинат 12.000 денари секој ден на игралишта, на училиште или на работа, можете да носите виртуелни патики само во виртуелниот свет.

Патиките се виртуелни, но треба да ги платите со вистински пари, а понекогаш таквите патики се поскапи од вистинските.

Можноста на овој пазар ја препозна и најдобриот стрелец на сите времиња Стивен Кари, кој во соработка со Under Armour ја претстави NFT колекцијата на своите патики Curry Flow 9. Достапни се само 2974 парчиња, а причината за таквата фигура е позната по сите љубители на кошарката. Имено, минатата недела во најпознатата кошаркарска арена во светот, МСГ, Кари го собори рекордот на Реј Ален по број на тројки. Тој го собори рекордот постигнувајќи тројка 2974 и оттогаш, се разбира, таа бројка продолжува да расте.

Тој го собори рекордот во овој конкретен модел на патики кои се достапни како NFT, а не е тешко да се заклучи дека, веднаш по почетокот на продажбата, сите модели се распродадоа. Цената беше 333 долари и сите приходи од продажбата ќе бидат донирани во добротворни цели, а јасно е дека многу купувачи на овој модел последователно ќе се обидат да ги препродадат своите дигитални средства со потписот на Кари за многу повисока цена.

Она што е особено интересно е што сите клиенти ќе можат да ги носат своите патики Genesis Curry Flow NFT во метаверзумот, па дури и во три такви виртуелни светови – Decentraland, The Sandbox и Gala Games.

Under Armour не е првата компанија за спортска облека и обувки која реши да влезе во светот на NFT, а претходно истото го направија и Nike и Adidas, а интересно е што и самиот Стивен Кари, откако го собори рекордот по број на тројки во НБА , презентираше сопствена колекција на дигитални уметнички дела. Главната улога ја има Кари, а оваа колекција од неговите портрети е достапна во, се разбира, 2974 парчиња.